Preskoči na vsebino

Drevesna opazovalnica

Drevesna opazovalnica stoji v mestnem parku. Izdelana je iz jelkovine iz neposredne oklice. Čeprav je bila lokacija opazovalnice predvidena vnaprej, je njena oblika premišljena do najmanjše podrobnosti. Arhitekti so preučili topografijo terena ter položaj in obliko dreves, ki so najbolj neposredno vplivala na zasnovo konstrukcijskih rešitev. Poleg odpiranja teras in prostorov navzven ima opazovalnica tudi centralni prostor, ki je introvertiran in hkrati odprt v nebo. Zenitalna svetloba lije skozi svetlobnik od zgoraj prek krošenj, navzdol pa se hiša vizualno poveže z zemljo, kar ji omogoči steklen izrez v tleh. Centralni prostor obiskovalca osredišči v vertikali, v horizontali pa se s ploščadi proti gozdu stegujejo sproščeno razigrani kraki hiše, ki se na koncu odpirajo s steklenimi stenami.

Podatki o projektu

Lokacija projekta:
Mestni gozd Celje
Leto izgradnje:
2015
Kvadratura:
59 m2
Naročnik:
Mestna občina Celje

Ekipa

Glavni avtor / biro:
Atelje Ostan Pavlin
Arhitektura:
Aleksander S. Ostan, Nataša Pavlin, Dušan Moll, Saša Malenšek
Fotografija:
Aleksander S. Ostan, Jure Kravanja
Oglej si strokovnjaka:
CBD
Glavni izvajalci:
MBT HIŠA d.o.o.
Ostali izvajalci:

Elektro Urbanija d.o.o. (elektro instalacije)

CBD d.o.o. (gradbene konstrukcije)

PREFA Slovenija (krovstvo / kleparstvo)

TRIPLE WOOD (institucije)

Atelje Ostan Pavlin – reference

Izobraževalni in rekreacijski objekti

Turistični objekti

Zunanje ureditve