Preskoči na vsebino

O nas

Odprte hiše Slovenije (OHS) so platforma sodobne slovenske arhitekture in največji arhitekturni festival v Sloveniji. Naše poslanstvo je ozaveščanje o vrednotah kakovostno oblikovanega prostora, dvig bivanjske kulture in prostorske pismenosti. Povezujemo strokovnjake z javnostjo in omogočamo osebne izkušnje v odlični slovenski arhitekturi.

Vsako leto organiziramo največji arhitekturni festival, Odprte hiše Slovenije, ki arhitekturnim navdušencem in ostali zainteresirani javnosti omogoča brezplačen obisk arhitekturnih projektov po celotni državi. Cilj festivala je predstavitev primerov najboljših praks sodobne slovenske arhitekturne produkcije in pomembne kulturne dediščine kot dela slovenske kulture in nacionalne identitete. Festival OHS je letni tridnevni dogodek, ki na ogled ponuja več kot 80 arhitekturnih projektov in zunanjih ureditev, ki jih izbere strokovna žirija in si jih obiskovalci ogledajo pod strokovnim vodstvom arhitektov, investitorjev, uporabnikov in ostalih deležnikov oz. strokovnjakov, ki so pomembno prispevali k uspešnosti projekta.

Festival Odprte hiše Slovenije je del mednarodne mreže Open House Worldwide in partner v evropskem projektu sodelovanja Open House Europe, ki ga sofinancira Evropska unija.


Festival OHS od leta 2013 organizira Afront, zavod za prostorsko inovativnost, nevladna organizacija, ki že več kot deset let deluje na področju kulture, popularizacije arhitekture in arhitekturne dediščine ter približevanja pomena dobro oblikovanega prostora za kakovostno življenje. Poleg arhitekturnega festivala OHS urejamo spletno platformo OHS, organiziramo različne kulturne dogodke in arhitekturne razstave, vodimo projekt Nevidne hiše in snemamo podkast Odprto.