Skip to content

Insurance Company Triglav

Architect Jože Plečnik designed the building to face the railway station with its corner entrance. The differences in facade treatment point to different uses: offices on the ground floor and rental apartments on the upper floors. The unified appearance of the ground floor and the mezzanine creates an image of a grand city palace. The facade wrap continues over the corner and the brick columns are kept in proportion by being thinner at the bottom and wider at the top. The attica is decorated by atlantes holding a ribbon, a symbol of solidarity. Because the two streets meet at an acute angle, the corner of the building does not form a right angle. To compensate for this, Plečnik designed a round lobby and created a special spatial effect by using a trapezium shape to design the staircase. Unlike the grand front facade, the courtyard facing facade was designed extremely rationally with a network of exterior corridors. (Source: www.mao.si)

The guided tour will be conducted by architect Andrej Hrausky.
http://www.mao.si/Upload/file/PlecnikovaLjubljana.pdf

Project information

Location of the project:
Miklošičeva cesta 19, Ljubljana
Year of completion:
1928

Team

Main architect / Office:
Jože Plečnik
Architecture:
Jože Plečnik

Jože Plečnik – references

Business projects

Business projects