Preskoči na vsebino

9 okvirjev, prenova vstopne avle na Gimnaziji Poljane

Pri konceptu prenove vhodne avle na Gimnaziji Poljane, ustanovljene leta 1889, so poudarjene kvalitete obstoječe historične stavbe. Ohranjeni so prvotne stenske in stropne štukature ter umetelno izdelani stebri. Ti so postavljeni v strogo prostorsko simetrično os, ki povezuje manjši trg pred objektom, vstopno avlo in osrednje stopnišče. V prostor prenovljene avle je vstavljen nov stopničast betonski podij, na katerem stoji devet jeklenih prostorskih okvirjev različnih dimenzij s transparentnimi polnili, ki ne zastirajo pogledov proti osrednjemu stopnišču. Elegantna črna, na prvi pogled skoraj krhka geometrijska telesa v belem historičnem ovoju spominjajo na abstraktno umetnino, ki spodbuja k prostorski manipulaciji ter postavitvi šolskih razstav. Dvignjen betonski podij poudarja simetrično vstopno os ter vabi k posedanju med odmori, opazovanju razstav in naključnih mimoidočih. Z velikim minimalističnim svetilom v obliki kroga je dodatno osvetljen historični, s cvetličnimi štukaturami okrašen strop, ki poudarja reprezentančnost vhodne avle.

Podatki o projektu

Lokacija projekta:
Strossmayerjeva ulica 1, Ljubljana
Leto izgradnje:
2015
Kvadratura:
58 m2
Naročnik:
Gimnazija Poljane
Objekt je dostopen za invalide.

Ekipa

Glavni avtor / biro:
Svet vmes
Arhitektura:
Jure Hrovat, Ana Kosi, Ana Kreč
Fotografija:
Matevž Paternoster
Ostali izvajalci in dobavitelji:

Valide d.o.o. (konstrukcije)

Konstrukcije Kogovšek d.o.o., RPS d.o.o. (krovstvo / kleparstvo)

Ostrovrhar d.o.o. (tlaki in talne obloge)

Svetlarna d.o.o. (svetila)

Svet vmes – reference

Interierji

Izobraževalni in rekreacijski objekti

Prenove