Skip to content

Postojna Cave Train Station

The architect illuminated the existing hall ambitiously and naturally by removing the wall against the cliff and thus breathing a soul into the space. With restrained monumentality, he created a solemn atmosphere in a space whose main motive is cross-section. Through the new aperture articulated by a new pillar of brushed concrete prisms, the dimmed side light shines through. The dialogue of the smooth surfaces of the stone cladding of the rear façade of the Cave Manor, the subtly reflective sheet metal ceiling, and the steady rhythm of the pillars emphasizes the contrast of the rough cliff against which the space has opened.

Project information

Location of the project:
Jamska cesta 30, 6230
Year of completion:
2015
Area:
545 m2
Investor:
Postojnska jama d.d.
Accesible for people with mobility impairments.

Team

Main architect / Office:
3b arhitekti d.o.o.
Interior:
3b arhitekti d.o.o.
Photography:
Viktor Žigon, Tadej Bolta
Check out the expert:
Strlesvetila
Check out the expert:
Swisspearl Slovenija
Main contractor:
Komont d.o.o.
Other contractors and suppliers:

SWISSPEARL Slovenija d.o.o. (Facades and insulation)

Viljem Pušnik (Mechanical installations)

El-projekt d.o.o. (Electrical installations)

IB program d.o.o. (Construction engineering)

K-Haus d.o.o. (Windows, doors)

(Lighting)

Marmor Sežana d.d. (Masonry)

3b arhitekti d.o.o. – references

Cultural projects

Interiors

Interiors

Cultural projects

Renovations

Renovations

Tourist facilities

Tourist facilities