Preskoči na vsebino

HIŠA DIMNIK

Oblikovna in materialna zasnova objekta temeljita na pravilih tradicionalnega graditeljstva ter na morfoloških značilnostih okoliških stavb v naselju. Izhaja iz prevladujočega tipa hiše s simetrično dvokapno streho, obenem pa hiša predstavlja tipološko spremembo, ki izvira iz posebnosti uporabnikov.

Generični tip hiše smo združili z elementom dimnika, ki stanovalcem omogoča, da na štedilniku z odprtim ognjem vsakodnevno ustvarjajo kulinarične podvige zase in za prijatelje. Dimnik informira prerez hiše po celotni dolžini, kjer se sleme odpre in v notranje prostore spusti snop zenitalne osvetlitve. Kuhinja je srce družabnih aktivnosti in notranjega prostora. Hiša zaključuje rob naselja in se materialno navezuje na bližnji stari skedenj obložen s temnim lesom, obenem pa s svojo specifično podobo ustvarja nov dialog z bližnjo cerkvico Sv. Janeza iz 16. stoletja.

Oljen macesen popolnoma določa materialnost zunanjosti hiše, zgledajoč se po tradicionalnih fasadah vaških skednjev. Lesena obloga obdaja tako fasadno kot strešno površino. Zunanja, obodna stena deluje kot interaktivni objekt po principu »programske stene«. V fasadni ovoj so integrirane sekundarne funkcije kuhinje, shranjevanje, elementi shrambe in odprtine, ki mediirajo osvetlitev prostorov in usmerjajo poglede v okolico. Oljen hrast določa vse površine na dosegu rok stanovalcev, na stropu pa vidimo konstrukcijski beton, na katerem so sledi lesenega opaža, ki nadaljuje teksturo notranjega ovoja.

Podatki o projektu

Lokacija projekta:
Logatec
Leto izgradnje:
2016
Kvadratura:
205 m2 (106 m2 pritličje + 99 m2 klet) m2
Nagrade:
ARHIHOME 2019 AWARDS 3.nagrada enostanovanjski objekt - 2019 ; ARCHITIZER A+ AWARDS 2017, Residential – Private House (M 1000-3000 sq ft) category, Finalist, Architizer LLC. – 2017
Naročnik:
Andrej Dolenc

Ekipa

Glavni avtor / biro:
Dekleva Gregorič arhitekti
Arhitektura:
Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Vid Zabel, Primož Boršič
Fotografija:
Flavio Coddou
Ostali izvajalci in dobavitelji:

Stavbarstvo Žerjal Marko Žerjal s.p (Gradbena dela)

ISP d.o.o., Jože Oblak (Strojne instalacije)

ELGOM, Marko Golob (Elektro instalacije)

Konzola d.o.o., Luka Pavlovčič (Gradbene konstrukcije)

Mizarstvo Iztok Simčič s.p. (Notranja oprema)

Dekleva Gregorič arhitekti – reference

Stanovanjski objekti