Preskoči na vsebino

OHS minifest: Ljubljana

Po uspešnem festivalskem dogodku aprila 2023 smo organizirali prvi OHS minifest, ki je potekal od 29. septembra do 1. oktobra v Ljubljani. Svoja vrata so ponovno odprli nekateri najbolj obiskani javni objekti zadnjega OHS festivala. OHS minifest je ponudil tudi edinstveno priložnost, da si obiskovalci brezplačno ogledajo prepoznavne arhitekturne projekte v Ljubljani, kjer so bila mesta v preteklosti zelo hitro zasedena.

Center Rog, foto: Špela Koščak

Program tridnevnega arhitekturnega minifesta je nastal z namenom ozaveščanja lokalnih prebivalcev in širše javnosti o pomenu kakovostno oblikovanih prostorov za kakovostno življenje ter zagotavljanja večje dostopnosti in možnosti obiska kakovostne arhitekture skozi vse leto.

Vodstvo po Cankarjevem domu, foto: Špela Koščak

Odprte hiše Slovenije so od februarja 2023 del projekta Open House Europe, ki povezuje 11 evropskih mest in Slovenijo. Spodbuditi želi bolj vključujočo razpravo o arhitekturi kot skupni evropski identiteti in opolnomočiti državljane, da se zavzemajo za dobro zasnovano grajeno okolje. Prvo leto sodelovanja obeležujejo z geslom Skupaj gradimo prihodnosti (Building Futures Together), ki v aktivnostih izpostavlja trajnostne vidike s poudarkom na revitalizaciji, kakovostnih prenovah in novih programih v obstoječem stavbnem fondu.

Cankarjev dom, foto: Špela Koščak

Srž OHS minifesta je tako ostala osebna izkušnja kakovostne arhitekture. Da bi lahko zagovarjali dobro oblikovanje in arhitekturo, ju morajo ljudje najprej izkusiti. Po nedavnih raziskavah je več kot 75 odstotkov obiskovalcev odgovorilo, da je obisk dogodkov Odprtih hiš spremenil njihov pogled in dojemanje mesta ter arhitekture. Odprte hiše tako spodbujajo obiskovalce, da so ponosni na kakovostno arhitekturo v svojem mestu in se aktivneje vključujejo v lokalne procese načrtovanja in oblikovanja.

Palača Kazina, foto: Špela Koščak

Obiskovalci OHS minifesta so si pod vodstvom arhitektov, uporabnikov in ostalih strokovnjakov lahko med drugim ponovno ogledali prenovljeno Palačo Kazina, Muslimanski kulturni center, ki že več let navdušuje občinstvo festivala, in Center Rog, kreativno središče, ki je svoja vrata odprl v prenovljeni podobi. Organizirali smo tudi ogled s Plečnikovo nagrado nagrajene Šolske knjižnice OŠ Vič.

Ferantov vrt, foto: Špela Koščak

V sklopu Ravnikarjevega leta so se obiskovalci lahko udeležili raziskovanja dvoran in zaodrja Cankarjevega doma, si ogledali Trg republike in vstopili v stolpnico TR3 ter se udeležili vodenja po Ferantovem vrtu.


Partnerji festivala Odprte hiše Slovenije 2023

Odprte hiše Slovenije so del mednarodnega projekta Open House Europe, ki ga sofinancirajo Evropska unija, Ministrstvo za kulturo in Ministsrtvo za javno upravo.