Preskoči na vsebino

Islamski versko-kulturni center

“Specifičnost” lokacije Islamskega verskega in kulturnega centra je prav pomanjkanje “specifičnosti” zapuščenega in pozabljenega območja v bližini središča mesta. Tako kot njegovi zgodovinski predhodniki, na primer sarajevske džamije iz 19. stoletja, center postane izhodišče za razvoj tega dela Ljubljane. Program sestavljajo verska šola, kulturni in pisarniški program, apartmaji, restavracija in mošeja – prva, zgrajena v Sloveniji. Preprosti volumni so nameščeni kot ločene enote, ki obkrožajo osrednji trg z mošejo. S svojimi programi so usmerjeni v zunanji svet, hkrati pa obkrožajo mošejo in skozi vrzeli omogočajo poglede nanjo.

Na vodenem ogledu morajo vsi obiskovalci spoštovati notranji red Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana in svoje vedenje uskladiti s pričakovanim vedenjskim vzorcem v sakralnih objektih. Obvezna je obzirnost do vseh uporabnikov in obiskovalcev centra. Od obiskovalcev se pričakuje, da ob vstopu v džamijo spoštujejo svetost prostora (ogled ni primeren za mlajše otroke). Vstop v džamijo z obuvali in v neprimernih oblačilih ni dovoljen, kar pomeni, da se mora spoštovati sproščeno-elegantni oblačilni kodeks z obutimi nogavicami, s pokritimi nogami in rokami. Priporočena je uporaba pokrivala. Sestavni del zunanjosti je tudi snažnost oblačil in osebna higiena.

 

Podatki o projektu

Leto izgradnje:
2020
Kvadratura:
14.080 m2
Nagrade:
Plečnikova nagrada 2020, OHS Award 2020, ZAPS Zlati svinčnik za odlično izvedbo 2020
Naročnik:
Islamska skupnost v Republiki Sloveniji
Objekt je dostopen za invalide.

Ekipa

Glavni avtor / biro:
Bevk-Perović arhitekti
Arhitektura:
Bevk-Perović arhitekti, Matija Bevk, Vasa Perović, Ida Sedušak, Irene Salord, Tina Marn, Andrej Ukmar, Christophe Riss, Urban Petranovič, Blaž Goričan, Rok Gerbec, Davorin Počivašek, Maša Kovač Šmajdek
Fotografija:
David Schreyer
Glavni izvajalci:
Gorenje Projekt, d.o.o.
Ostali izvajalci in dobavitelji:

Esad Mulalić s.p (Gradbena dela)

Gravitas d.o.o. (Konstrukcije)

Nom biro d.o.o. (Strojne instalacije)

Eurolux d.o.o. (Elektro instalacije)

Gravitas d.o.o. (Gradbene konstrukcije)

ŠTERN GROUP d.o.o. (Inštalacije)

Kubus – interier d.o.o. (Notranja oprema)

Arcadia d.o.o. (Svetila)

Murexin d.o.o. (Gradbeni materiali)

Bevk-Perović arhitekti – reference

Kulturni objekti