Preskoči na vsebino

Stanovanjska hiša Trebče

Kozjansko velja za razmeroma malo znano regijo Slovenije, ki jo odlikujejo živahna topografija, pestra kulturna krajina in gostoljubje prebivalcev. Stanovanjska hiša, ki je v prvi vrsti namenjena oddihu ob koncu tedna, je zgrajena na mestu dotrajane in zaradi naknadnih dozidav močno preoblikovane stare kmečke domačije. S postavitvijo dveh novih objektov se ohranja izvorna umestitev stavb, to je pravokotne smeri slemen ostrešij, ki pahljačasto nakazujejo smer proti globeli na jugozahodni strani parcele.

Bivanje je ločeno na dva dela, v manjši stavbi je kopalnica s savno, večja pa je organizirana okoli osrednjega dvovišinskega prostora, ki združuje pripravo hrane, obedovanje, druženje in spanje na galeriji. Pri zasnovi in gradnji so bila strogo spoštovana načela uporabe lokalnega nabora materialov in delovne sile. Vsi glavni izvajalci so domačini, med uporabljenimi materiali pa ni bitumna, plastike, ekspandiranega polistirena, mavčno kartonskih plošč, umetnih mas in umetnih veziv. Fasada je ometana z naravnim ometom iz lokalnega peska, apna in belega cementa. Na podoben način so oblikovani tudi drugi detajli, izhajajoč iz prvinske uporabe materiala in tehnologije.

Hiša je arhitekturni preizkus sinteze načrtnega omejevanja virov, sredstev in tehnologije z namenom iskanja in prepoznavanja razvojnih možnosti temeljnih načel regionalne arhitekture.

Hiša stoji v Bistrici ob Sotli.

Podatki o projektu

Leto izgradnje:
2016
Kvadratura:
107 m2
Naročnik:
Zasebni

Ekipa

Glavni avtor / biro:
studio abiro
Arhitektura:
Matej Blenkuš, Katja Cimperman
Fotografija:
Matej Blenkuš
Oglej si strokovnjaka:
Strlesvetila
Glavni izvajalci:
Gradbeništvo Moškon d.o.o.
Ostali izvajalci in dobavitelji:

Peter Blažek (Strojne instalacije)

Mitja Lisec (Elektro instalacije)

Anton Berce (Gradbene konstrukcije)

LESKO Žiri d.o.o., Mizarstvo Petrnelj d.o.o. (Okna / vrata)

Mizarstvo Medved d.o.o. (Notranja oprema)

STRLESVETILA d.o.o. (Svetila)

studio abiro – reference

Stanovanjski objekti