Preskoči na vsebino

Revitalizacija Tiskarne Mladinska knjiga v Ljubljani

Arhitekt Savin Sever je z zasnovo Tiskarne Mladinska knjiga izpolnil vse zahteve tehnoloških procesov, ki narekujejo velike proste površine, popolno fleksibilnost tlorisa, dnevno svetlobo v delovnih prostorih in dobro klimatizacijo. Armiranobetonska konstrukcija omogoča popolno pasovno organizacijo. Ta se na zunaj kaže kot fasadni člen, ki ga sestavljajo okvir, polnilo (opeka), steklo in trikotni svetlobniki. Ti vzdolžni svetlobniki, ki tečejo čez celotno dolžino objekta, so izvirno načrtovana rešitev zenitalne svetlobe in ena od najbolj razpoznavnih značilnosti Severjevih arhitektur.
V merilu mesta gre za veliko dimenzijo, ki jo označuje ponavljajoči se ritem fasadnih členov, igra negativno-pozitivni (polno-prazno) ter svetlobniki, ki stavbo razgibajo. Za stavbo je prejel nagrado Prešernovega sklada leta 1967 in leta 1968 nagrado SDAJ (Zveze društev arhitektov Jugoslavije).

Leta 2022 se je pričela celovita prenova večjega dela tiskarniškega objekta, ki se varuje kot stavbna dediščina. Ta je za vse deležnike predstavljala izziv zaradi umestitve nove, poslovne rabe v industrijske prostore velikih dimenzij, pa tudi zaradi zahtevnosti izpolnjevanja nekaterih bistvenih zahtev za stavbe ob hkratni ohranitvi, sanaciji in prezentaciji varovanih elementov objekta.

Po stavbi nas bodo popeljale umetnostna zgodovinarka Metka Dolenec Šoba, konservatorka in raziskovalka dr. Tina Potočnik in arhitektka Ana Kosi.

Odprte hiše Slovenije 2024 – termini ogledov

15:30

Ni več prostih mest

Podatki o projektu

Lokacija projekta:
Dunajska cesta 123, Ljubljana
Leto izgradnje:
1966, prenova 2024

Ekipa

Glavni avtor / biro:
Savin Sever, Ofis arhitekti
Arhitektura:
Savin Sever, Ofis arhitekti
Interier:
Kosi in partnerji d.o.o.
Fotografija:
Janez Kališnik, Janez Martinčič, Tomaž Gregorič

Savin Sever – reference

Ofis arhitekti – reference

Industrijski objekti

Prenove

V gradnji