Preskoči na vsebino

Obnova celjskega kioska K67

Ob prazniku mesta ob Savinji Mestna občina Celje kot darilo občankam in občanom predstavlja skrbno prenovljen kiosk K67 z željo, da bi ta postal živahni povezovalec in spodbujevalec pestrega dogajanja med meščani in lokalnimi institucijami ter posrednik pri izmenjavi želja, mnenj, potreb, predlogov in idej med prebivalci ter obiskovalci mesta iz širšega okolja.

Kiosk že od svojega nastanka davnega leta 1966 deluje kot urbani znak v prostoru, ki je s svojimi raznovrstnimi vsebinami nagovarjal ljudi in spodbujal k interakciji. Prav ta celjski je bil leta 2019 obsojen na uničenje, a sta ga med odstranjevanjem s celjske železniške postaje, kjer je nekoč služil  kot prometna pisarna podjetja Izletnik, rešili pred transportom na deponijo slučajni priči dogodka Meta Lavrenčič in Gregor Rode. Marca 2023 sta ga rešitelja velikodušno predala v uporabo Mestni občini Celje. Njegova zahtevna in natančna restavratorska obnova, ki je sledila, je bila plod sodelovanja Mestne občine Celje, Šolskega Centra Celje, Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko, podjetja Zelenice Celje in društvom Tendence.

Obnovljeni K67 se tako vrača v domače Celje, kjer bo na Krekovem trgu začel svojo novo pot in poslanstvo. Njegova lokacija pa ni končna in stalna, saj se na tej točki njegovo potovanje šele začenja. Dinamično in s svežim elanom bo na številnih lokacijah ozaveščal in spodbujal prebivalce k aktivnemu sodelovanju pri sooblikovanju identitete mesta.

Tematski projekt festivala: tema festivala

Podatki o projektu

Lokacija projekta:
Krekov trg, Celje
Leto izgradnje:
2024
Kvadratura:
5 m2
Naročnik:
Mestna občina Celje

Ekipa

Glavni avtor / biro:
Saša J. Mächtig
Fotografija:
Timotej Jevšenak
Ostali sodelujoči:

dijaki oddelka avtokaroserist Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko Celje (obnovitvena dela)

Gerhard Kladnik, ŠCC (vodja operative obnovitvenih del)

Timotej Jevšenak (vodja projekta in strokovni nadzor obnove)

Matjaž Drame in Jan Fridl, ŠCC (elektroinstalacije)

Martina Kunčič in Luka Plut, 1-A avtoličarstvo Plut (svetovanje)

Glavni izvajalci:
Imgrad Ljutomer
Ostali izvajalci in dobavitelji:

Boštjan Jančič, ŠCC (nabava materialov in nadomestnih delov)

Zelenice Celje (transport)

Kulturni objekti