Preskoči na vsebino

LOKAL, galerija lokalne uporabne umetnosti

Rekonstrukcija v celoti iz kamna zidane hiše sredi starega vaškega jedra Štanjela je predstavljala velik izziv, že v logističnem, a še bolj v statičnem smislu. Lastniki so želeli z minimalnimi posegi v dediščino umestiti novo vsebino in hkrati zagotoviti udobje, ki ga pričakujemo v 21. stoletju. Hišo so statično sanirali z izdelavo podtemeljev, injektiranjem razslojenih zidov ter z obsežno izvedenimi ojačitvami z armaturo na celotni površini zidov. Stene so dodatno povezali med sabo z AB ploščo v prvi etaži. Na majhni kvadraturi je bil največji izziv umestitev stopnic, ki povezujejo pritličje in nadstropje. Pri organizaciji prostorov so naročniki namreč želeli slediti tradicionalni razporeditvi, pri kateri je v pritličje umeščena kuhinja z jedilnico kot napol javni prostor, v katerem lastnika sprejemata obiske, v zgornjem nadstropju pa so bolj intimni prostori, namenjeni preživljanju prostega časa in spanju. V kletne prostore je umeščena galerija lokalne uporabne umetnosti. V sodelovanju z ZVKDS OE Nova Gorica so pri obnovi posebno pozornost namenili zunanjim stavbnim elementom, tako fasadi kot oknom, ki so izdelani v lokalni obrtniški delavnici, zlasti pa vhodnim vratom, ki jih je lastnica s skrbjo in ljubeznijo restavrirala v prvotno stanje.

Odprte hiše Slovenije 2024 – termini ogledov

10:30

Ni več prostih mest

11:30

Št. prostih mest: 4

12:30

Št. prostih mest: 6

Podatki o projektu

Lokacija projekta:
Štanjel 5b, Štanjel
Leto izgradnje:
1865
Kvadratura:
120 m2
Naročnik:
Zasebni

Ekipa

Glavni avtor / biro:
Gorazd Mihelj
Arhitektura:
Gorazd Mihelj
Interier:
Metka Zver
Fotografija:
Metka Zver

Kulturni objekti