Preskoči na vsebino

Doživljajsko razstavišče Ljubljanica

Večfazno revitalizacijo nekdanje šivalnice IUV Vrhnika v Kulturni center Vrhnika zaključuje ureditev prostorov Doživljajskega razstavišča s stalno razstavo Moja Ljubljanica.
Razstavišče je konceptualno razdeljeno na svet spodaj, gladino in svet zgoraj. Skozi te tri ravnine je predstavljena bogata dediščina reke Ljubljanice – v spodnji etaži (pod zemljo, pod gladino) razlaga naravnih danosti porečja in arheološki izsledki in najdbe, v zgornji etaži (na bregu reke, v življenjskem okolju človeka) pa interpretacije teh izsledkov, ki nam dajejo vpogled v življenje človeka skozi vsa obdobja od prazgodovine do danes, nanizana v logičnem časovnem zaporedju. Obe ravni povezuje »gladina reke« – tla, po katerih plujemo skozi razstavo -, ta pa se izraža v uporabi naravnega materiala (les) in aplikaciji človekove bistvene različnosti od preostale narave – uma. Govorjena in pisana beseda – informacijska reka – v obliki citatov, vgrajenih v talni premaz, tako kot tok reke skozi prostor simbolizira razvoj človeške civilizacije.
Kot logično nadaljevanje tega se razstava dotakne tudi posledic razvoja in povratnih vplivov človekove dejavnosti na naravo. V sklepnem delu poti skozi razstavo predstavljamo najintenzivnejše obdobje človekove prisotnosti na Vrhniškem v nasprotju s podobami pristno ohranjenih naravnih vrednot okolja reke in njenega občutljivega kraškega izvora, ki nas kot zaključna kontemplacija pospremijo iz razstavišča.

Projekt je bil delno financiran s strani Finančnega mehanizma EGP 2009-2014.

Podatki o projektu

Lokacija projekta:
Tržaška cesta 32, Vrhnika
Leto izgradnje:
2016
Kvadratura:
975 m2
Objekt je dostopen za invalide.

Ekipa

Glavni avtor / biro:
Delavnica d.o.o.
Arhitektura:
Damijan Gašparič, Uroš Jereb, Maj Juvanec, Aleša Mrak Kovačič, Peter Bulovec, Barbara Zakrajšek, Irena Šinkovec
Fotografija:
Jaka Babnik
Ostali izvajalci in dobavitelji:

Tomaž Habič (Gradbene konstrukcije)

Delavnica d.o.o. – reference

Izobraževalni in rekreacijski objekti

Kulturni objekti