Preskoči na vsebino

Strokovna žirija festivala OHS 2019

Predstavljamo vam strokovno žirijo, ki bo izbrala objekte, ki jih bomo predstavili na 10. festivalu Odprte hiše Slovenije, od 5. do 7. aprila 2019. Poslanstvo žirije je, da izbere tiste objekte ali prostorske ureditve, ki so zaradi svojega nastanka in zaradi svoje pojavnosti v prostoru pomenile kakovostni presežek in omogočajo drugačno videnje prostora, nas navdihujejo in spodbujajo boljše življenje.

 

Člani oziroma članice žirije so:

Tomaž Krištof, univ.dipl.inž.arh., vršilec dolžnosti predsednika ZAPS-a

Tomaž Krištof je po diplomskem študiju na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani svoje delo začel v arhitekturnem studiu Reichenberg arhitektura v Mariboru, nadaljeval pri Sadar + Vuga v Ljubljani ter Rojkind arquitectos v Ciudad de Mexico. V letu 2009 je ustanovil arhitekturni biro Studio Krištof, med drugim je tudi ustanovitelj blagovne znamke Due Diligence Slovenija ter so-ustanovitelj podjetja Dominum. Bil je asistent na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, od leta 2015 pa je gostujoči predavatelj na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo v Mariboru. V doktorski disertaciji ‘Arhitektura kot jelenje rogovje skupnosti’ ga zanima predvsem, na kakšen način so različne socialne skupine predstavljene v arhitekturi in kako ta predstavitev vpliva na arhitekturo in arhitekturne sloge. V zadnjih letih je sodeloval pri celostnih prenovah stanovanjskih stavb, zgrajenih v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja. Razvil je tudi nov arhitekturni in finančni koncept za prenove, ki obeta, da bi lahko postal nov model za prenove v Sloveniji. Njegovo delo pa je bilo predstavljeno na več konferencah in okroglih mizah, Mednarodni arhitekturni razstavi v Benetkah leta 2016 (v slovenskem paviljonu) in na razstavi Architecture of Necessity v kraju Småland na Švedskem. Leta 2016 je sodeloval pri prenovi Slovenske ceste v Ljubljani in prejel Zlati svinčnik za  odlično izvedbo. Jeseni 2018 je prevzel vlogo vršilca dolžnosti predsednika ZAPS-a.

 

prof. Maruša Zorec, univ. dipl. inž. arh.

Maruša Zorec je profesorica na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s projektiranjem objektov malega merila, še posebej na področju varovane kulturne dediščine. Je avtorica ali soavtorica več objektov: prenove vile Ventrelli na Seči pri Portorožu, dnevne kapele v Frančiškanskem samostanu v Ljubljani, nove knjižnice na gradu Ravne na Koroškem, prenove Vetrinjskega dvorca v Mariboru, nizko energijskega Mladinskega hotela Punkl na Ravnah na Koroškem, Srednje šole Ravne na Koroškem ter Akademije kulinarike v sklopu Visoke šole za gostinstvo in turizem v Mariboru, Plečnikove hiše v Ljubljani in Švicarije v Tivoliju.

Za svoja dela je prejela več arhitekturnih priznanj, med njimi leta 2012 nagrado Prešernovega sklada za prenovo grajske pristave v Ormožu in Steletovo priznanje za prenove, leta 2011 nagrado piranesi za prenovo Naskovega dvorca v Mariboru, leta 2009 Plečnikovo nagrado za trg in zunanji oltar na Brezju, leta 2002 pa Plečnikovo medaljo za monografijo in razstavo Oton Jugovec – arhitekt. Za opus in vrhunske dosežke je letos prejela platinasti svinčnik ZAPS-a.

 

dr. Matej Nikšič, univ. dipl. inž. arh, MA Urban Design

Arhitekt in urbanist Matej Nikšič raziskovalno deluje na področjih urbane prenove, urejanja javnega prostora, participatornega urbanizma, doživljajskih dimenzij prostora in detajlnega urbanističnega načrtovanja. Sodeluje v domačih in mednarodnih temeljnih in aplikativnih raziskovalnih projektih. Prizadeva si za prenos raziskovalnih rezultatov do potencialnih uporabnikov in v urbanistično prakso. Od leta 2006 koordinira program strokovnih predavanj UIRS. Na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani predava v okviru diplomskega in magisterskega študija urbanizma, sodeluje pri izvajanju mednarodnega študijskega programa urbanizma univerz Ecole d’Urbanisme de Paris, HafenCity Universität Hamburg, Malmö högskola in Politecnico di Milano. Je mentor mlajšim kolegom, avtor znanstvenih, strokovnih in poljudnih objav s področja urejanja prostora, urednik in recenzent.

 

dr. Jernej Markelj, mag. inž. arh.

Dr. Jernej Markelj vodi arhitekturno pisarno s poudarkom na načrtovanju sonaravnih in energijsko učinkovitih stavb. Je soavtor več nagrajenih arhitekturnih rešitev na natečajih. Po zaključku študija je tri leta sodeloval v arhitekturnem ateljeju Borisa Podrecce na Dunaju in nato v okviru doktorskega študija raziskoval metode za vrednotenje trajnostnosti stavb. Je energetski svetovalec v mreži ENSVET in sodelavec Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije. V okviru akcije COST Restore se posveča aktualnemu raziskovanju za regenerativno grajeno okolje.

 

asist. Ana Kreč, m.i.a., Asistentka na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani

Ana Kreč deluje kot asistentka na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani ter doktorska študentka na KU Leuven, Sint Lucas School of Architecture v Bruslju. Skupaj z arhitektom Juretom Hrovatom vodi arhitekturni biro Svet vmes. Leta 2015 je bil Svet vmes prepoznan kot drzna, oblikovalsko-raziskovalna praksa z močno socialno agendo in kot tak uvrščen v mednarodno raziskovalno mrežo 40 projektantov/raziskovalcev ADAPT-r ITN – Architecture, Design and Art Practice Training-research, delujoč med Brusljem in Ljubljano. Mnogi njihovi projekti so bili nagrajeni, med njimi tudi prenova vstopne avle Gimnazije Poljane.

 

Lenka Kavčič, univ. dipl. inž. arh., direktorica festivala Odprte hiše Slovenije

Lenka Kavčič svoje delovanje posveča trajnostno, smotrno in razumsko oblikovanemu prostoru, ki uporabnikom ponuja priložnost za kakovostno bivanje in delo. Ukvarja se z inovativnimi pristopi in posegi v prostor. Je registrirana profesionalka DGNB in svetuje na področju trajnostnega načrtovanja. Med leti 2009 – 2013 je bila prodekanja na Visoki šoli za dizajn, kjer je bila nosilka predmeta Notranja oprema in Arhitektura prostora. Kot gostujoča profesorica na milanski Politechnici je bila mentorica diplomskim študentom s področja notranje opreme. Je ustanoviteljica zavoda aFRONT, ki v Sloveniji organizira največji arhitekturni festival Odprte hiše Slovenije. Za svoje delo je prejela več mednarodnih nagrad in priznaj: Plečnikovo medaljo za projekt Igriva arhitektura, ki se ukvarja z izobraževanjem otrok o arhitekturi in zlato medaljo na mednarodnem bienalu industrijskega oblikovanja BIO 16. Je tudi soavtorica notranje opreme 1. Slovenskega Muzeja lutk na Ljubljanskem gradu. S svojim delom sledi poslanstvu, ki se zavzema za dvig prostorske kulture in uveljavitev najvišjih standardov v arhitekturi, saj je prostor v prvi vrsti namenjen ljudem.

 


Prijava projektov je odprta do 20. 12. 2018 in poteka on-line na povezavi.