Preskoči na vsebino

MUZEJSKI TRG

Muzejski trg predstavlja nov in obstoječ odprt javni prostor v zgodovinskem delu Kopra, saj je sestavljen iz dveh povezanih prostorov.

Prvi, stari del, trg Tacco, je obstoječi prostor ob baročni palači Pokrajinskega muzeja Koper. Drugi, novi del, imenovan Muzejski trg, pa je veliko večji in do sedaj ni bil del zgodovinskega trga. Ta trg je nastal kot zaključni del drugega projekta – nove garaže pod njim, medtem ko trg Tacco v prihodnosti še potrebuje prenovo.

Oba dela sta hkrati vizualno in prostorsko povezana in razdeljena. Pogled iz koprskega Pokrajinskega muzeja na morje predstavlja prevladujočo sekiro v danem prostoru – tu smo prostor odprli in oba dela povezali. Levo in desno od sekire smo na dve dvignjeni ploščadi postavili obilo dreves, hkrati pa tudi številna drevesa v loncih na severozahodnem delu Muzejskega trga. Tako smo novi prostor vizualno odprli in ga razmejili na nov trg, obdan z novim parkom, brez večjih posegov vanj. Na ploščadih so priročno skriti vsi obstoječi predmeti za vstop / izstop s parkirišča, najdete pa tudi veliko možnosti za sedenje, vodne elemente in odlično senco. Senco po celotni površini trga zagotavlja tudi novo urbano pohištvo – pergole nad parkirnimi mesti za kolesa in nad obstoječimi bari ter restavracijami.

Zgodovina prostora je zaznamovana s tlakom trga, pa tudi z vodno potezo z maketo zgodovinskega Kopra, ki stoji na delu trga Tacco. Bolje se lahko informiramo tudi s pomočjo informativnih tabel na parkiriščih, nameščenih ob vstopu / izstopu.

Trg Tacco je tlakovan z vzorci in materiali, uporabljenimi za tlakovanje Kidričeve ulice, ki trg prečka. Trg je nekoliko nagnjen v smeri od Pokrajinskega muzeja Koper proti novemu Muzejskemu trgu. Njegove meje so nežno označene s tanko črto belega lokalnega kamna v obliki pravokotnika, linijo treh dreves, ki gredo navzkriž od obstoječega drevesa, in linijo brežin, ki tvorijo prehod na Muzejski trg.

Podatki o projektu

Leto izgradnje:
2021
Kvadratura:
CCA. 4000 m2
Naročnik:
Mestna občina Koper
Objekt je dostopen za invalide.

Ekipa

Glavni avtor / biro:
Marasovič arhitekti
Arhitektura:
Gaja Brulc, Igor Marasovič, Blaž Škorjanc, Ana Doles, Taja Fišter
Krajinska arhitektura:
Marko Dobrilovič
Fotografija:
Jaka Ivančič
Ostali sodelujoči:

Remax d.o.o.

Glavni izvajalci:
CGP d.d.
Ostali izvajalci in dobavitelji:

CGP d.d. (Gradbena dela)

SAMLINE d.o.o. (Fasade in izolacije)

Arcadia (Projekt osvetlitve)

Biro 360 d.o.o. (Strojne instalacije)

Elita ib d.o.o. (Elektro instalacije)

APORIA d.o.o., Matjaž Filić s.p. (Gradbene konstrukcije)

Marmor Sežana d.d. (Tlaki in talne obloge)

Arcadia d.o.o. (Svetila)

Marmor Sežana d.d. (Kamnoseštvo)

Cvelbar s.p. (Zunanja ureditev)

Žurbi team d.o.o., BKMONT bazenska tehnika d.o.o. (Igrala in športna oprema)

Marasovič arhitekti – reference

V gradnji

Zunanje ureditve