Preskoči na vsebino

Domačija pod hrasti

Na skritem predelu slovenske obale je stala okoli 150 let stara domačija. Sled časa ji je pustila debele omete raznih barv, okolico je preraščalo bujno rastje, v notranjosti pa so predelave za seboj pustile nefunkcionalen tloris. Kako staro in premajhno domačijo preoblikovati v sodoben dom? Kako izraziti njeno zgodovino in jo hkrati narediti moderno?

Ob ogledu hiše so arhitekti njeno orientacijo, proporce, gradnjo iz lokalnega kamna in lesa ter zelenje okoli nje prepoznali kot kvalitetne. Najprej so jo popolnoma očistili ometov, tlakov, sten, razraščenega rastja in nepotrebnih dodatkov. Nadstropja, prej povezana z lestvijo, so sedaj povezali s funkcionalnimi stopnicami, premajhni kvadraturi pa dodali steklen prizidek, ki si ga obstoječa hiša in krajinska arhitektura popolnoma podredita. Tanka pergola, ki jo bo prerasla trta, prizidek še bolj dematerializira.

Tlorisno je hiša razdeljena na bivalno pritličje in spalno nadstropje. V pritličju glavnino zaseda kuhinja z velikim otokom in mizo. Z dvostranskim kaminom je povezana z majhno dnevno sobo v steklenem prizidku, na zadnji strani pa je skozi kamnito obokane prehode vstop v servisne dele. Glavna spalnica na čelu hiše izkorišča staro okroglo okno v slemenu za zračenje in naravno hlajenje. Vsa notranja oprema nazorno prikazuje prepletanje novega s starim, s spoštovanjem do obstoječega. Pohištvo je enostavno in ne izstopa, zgolj funkcionalno odgovarja potrebam uporabnikov.

Avtorji si želijo, da tako očiščena in nevsiljiva prenova traja še naslednjih 150 let.

Podatki o projektu

Leto izgradnje:
2018
Kvadratura:
120 m2
Naročnik:
Zasebni

Ekipa

Glavni avtor / biro:
BAAM arhitekti
Arhitektura:
Andrej Zonta, Blaž Jamšek, Matej Peneš
Interier:
BAAM arhitekti
Fotografija:
Blaž Jamšek, BAAM arhitekti

BAAM arhitekti – reference

Interierji

Prenove

Trajnostna gradnja