Preskoči na vsebino

O dediščini in prenovi stavbnega fonda na primeru kolektiva Robida in platforme Kajža – Podkast Odprto #32

V zadnji oddaji podkasta Odprto v letu 2023 smo se z arhitektkama Vido Rucli in Ajdo Bračič pogovarjali o stavbni dediščini in prenovi obstoječega stavbnega fonda skozi prizmo delovanja kolektiva Robida in platforme Kajža, ki ju Vida in Ajda vodita oz. sooblikujeta.

Prenove Edvarda Ravnikarja, foto: Kajža

Zanimanje za kulturno dediščino skozi različne družbene ureditve, časovni in prostorski kontekst doživlja postopne, včasih sunkovite, vzpone in padce. Vsakokratna generacija dedičev na novo vzpostavlja kriterije, po katerih jo definira in ji določa pomen. Zdi se, da se v trenutnem porastu zanimanja za kulturno dediščino prav zaradi tega odpirajo nova vprašanja in pogledi na njeno razumevanje, ki se, vsaj na področju arhitekture, kažejo v novih platformah, društvih, organizacijah, kolektivih, pobudah, ki se posredno ali neposredno ukvarjajo s stavbno dediščino.

Foto: Robida
Delavnica: Material.Kontekst.Družba., foto: Kajža

Kot produkt novih vprašanj mlajše generacije v zvezi z razumevanjem snovne in nesnovne kulturne dediščine, v zvezi z iskanjem novih trajnostnih oblik bivanja, navdušenjem nad arhitekturno prenovo bi lahko povezali tudi nastanek platforme Kajža in kolektiva Robida. Prva deluje kot stičišče raznoraznih akterjev, ki so na tak ali drugačen način soočeni z izzivi stavbne dediščine. Aktivno spodbuja in raziskuje inovativne prakse prenove ter jih vpenja v razpravo o trajnostnem bivanju. Delovanje drugega je neposredno povezano z vasjo Topolovo, kjer člani kolektiva v odnosu do vasi in njene okolice raziskujejo večplastne možnosti bivanja in kulturnega delovanja, ob tem pa prevzemajo odgovornost skrbi in obnove raznovrstne dediščine vasi.

Foto: Robida

Pogovarjali smo se o odnosu do kulturne dediščine, o tem, zakaj je znova tako aktualna, pa o inovativnih praksah prenove stavbnega fonda, ki s stalnico vzporednih globalnih kriz pridobiva na pomenu.

Foto: Antonio Frederico Lasalvia, Robida

Tokratno oddajo podkasta Odprto sta pripravila: Blaž Šenica in Tadej Urh.


Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu Odprto!

Vse oddaje podkasta Odprto.


Podkast Odprto v letu 2023 sofinancira Ministrstvo za kulturo.