Preskoči na vsebino

Znani prvi prejemniki nagrad OHS Award

Včeraj, 21. maja 2019, je bil za Odprte hiše Slovenije zelo pomemben dan. Pod oboki Gradu Tivoli smo prvič podelili nagrade OHS AWARD za najboljše objekte in prostorske ureditve po mnenju splošne javnosti.

Med 98 nominiranimi projekti, ki si jih še do 29. maja 2019 lahko ogledate na razstavi “Arhitektura v družbi – Družba v arhitekturi” v ljubljanskem parku Tivoli, je javnost za najboljša izbrala prenovo domačije Vrlovčnik ter vrtec Pedenjped.

S slavnostnim dogodkom smo združili uradno zaprtje pregledne razstave “Arhitektura v družbi – Družba v arhitekturi” ter podelitev prvih nagrad OHS AWARD. S tem smo na najlepši možen način zaokrožili in povzeli naše devetletno delovanje, v katerem smo od leta 2010 v okviru desetih festivalov OHS za javnost odprli več kot 630 kakovostnih objektov in prostorskih ureditev.

Direktorica Odprtih hiš Slovenije, Lenka Kavčič: “Upam, da bo nagrada našla mesto v družbi in vzpostavila dialog z ljudmi. Kajti arhitektura je dialog z ljudmi.”; foto: Mateja Jordović Potočnik

Jubilejni, deseti festival OHS nas je vzpodbudil, da pripravimo pregledno razstavo najboljše slovenske arhitekture ter podelimo nagrado OHS AWARD. Pri tem smo želeli še bolj izpostaviti naše poslanstvo približevanja dobre arhitekture javnosti. Zato smo se odločili, da nagrade OHS AWARD izjemoma ne podeljuje stroka, temveč javnost, s čimer odseva svoje mnenje o slovenski arhitekturni produkciji. “Upam, da bo nagrada našla mesto v družbi in vzpostavila dialog z ljudmi. Kajti arhitektura je dialog z ljudmi,” je v uvodnem nagovoru zaključila direktorica Odprtih hiš Slovenije Lenka Kavčič.

Zbrane je nagovoril tudi Tomaž Krištof, vršilec dolžnosti predsednika Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, ki je bil hkrati član žirije 10. festivala OHS. Izpostavil je, da gredo vsi projekti, predstavljeni na festivalih OHS, skozi filter strokovne žirije. Letos je bil izbor izjemno kakovosten, saj se je na festival uvrstila večina predlaganih projektov. Razlog za to vidi v samokritičnosti ustvarjalcev in v zelo kakovostni produkciji zadnjih let.

Tomaž Krištof, vršilec dolžnosti predsednika Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije: “Izkušnja arhitekture na festivalih OHS je avtentična!”; foto: Mateja Jordović Potočnik

Zanj je festival OHS pomemben predvsem zato, ker je namenjen vsakomur – ne le izbranim naročnikom in stroki. Festival je namenjen vsem, na katere prostor vpliva. “Festival OHS je pozitiven, ker si javnost lahko ogleda objekte v živo. Ta arhitektura je resnična, saj se ne more skriti za fotografijo ali virtualno podobo. Izkušnja arhitekture na festivalih OHS je avtentična!” je dodal. Svoj nagovor je sklenil z zahvalo arhitekturni skupnosti in lastnikom, ki v svoje prostore gostoljubno sprejmejo javnost. To je dokaz, da so z arhitekturo tudi sami zadovoljni.

Nagrade OHS AWARD smo podelili v treh kategorijah. V prvi, Odlični ustvarjalci, so nagrade prejeli posamezniki in skupine, ki so v največji meri doprinesli k odlično oblikovanemu prostoru v zadnjih 20 letih. V naslednji kategoriji, Odlični projekti, so nagrade prejeli projekti, pri katerih so uspešno sodelovali avtorji in investitorji. V zadnji kategoriji, Partnerji odlične arhitekture, pa so nagrade prejeli marsikdaj spregledani deležniki, ki soustvarjajo, podpirajo ali promovirajo odlično slovensko arhitekturo.

V kategoriji Odličen ustvarjalec so nagrado OHS AWARD za izjemno produkcijo v preteklih dveh desetletjih prejeli:

Arrea,
Studio AKKA,
Enota,
Bevk-Perovič arhitekti ter
Sadar+Vuga.

Posebno nagrado je prejel tudi Miran Kambič za arhitekturno fotografijo.

V kategoriji Odličen projekt so nagrado OHS AWARD prejeli:

Otmar Kugovnik in biro Medprostor za projekt prenove domačije Vrlovčnik ter
Mestna občina Ljubljana ter Maja Ivanič, Anja Planišček in Andraž Intihar za projekt vrtec Pedenjped.

Prenova domačije Vrlovčnik; avtorji. Medprostor, investitor: Otmar Kugovnik, foto: Miran Kambič
Vrtec Pedenjped; avtorji: Maja Ivanič, Anja Planišček in Matjaž Intihar, investitor: MOL, foto: Miran Kambič

V kategoriji Partner odlične arhitekture so priznanje OHS AWARD prejeli Turizem Ljubljana, Zavarovalnica Triglav, Revija H.O.M.E., Salonit Anhovo, Velux Slovenija, Knauf Insulation, LaFarge, Lumar IG, Wienerberger Opekarna Ormož, Arcadia, Riko Hiše, Spirit Slovenija, Eko sklad, Eternit, Fibran, Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo ter Silvaprodukt.

Vsem nagrajencem ponovno čestitamo! Hkrati se prisrčno zahvaljujemo vsem ustvarjalcem za odlično delo, vsem investitorjem za pogumne odločitve o odlični arhitekturi ter vsem ostalim, ki promovirajo in soustvarjajo kakovosten slovenski prostor.

Najlepša hvala tudi javnosti za izbor!