Preskoči na vsebino

Zakaj oviti stavbo v vlaknocement?

Vlaknocement je kompoziten gradbeni material, ki ga največkrat najdemo v obliki raznih plošč na fasadah in strehah stavb. Uporablja se tako pri novogradnjah kot prenovah objektov. Med njegove prednosti spadajo trdnost, nizka teža ter izjemna svoboda pri oblikovanju.

URI Soča; avtorji: DANS arhitekti; foto: Miran Kambič

Vlaknocementne plošče najdemo v različnih formatih, oblikah in barvah, ki se med seboj odlično kombinirajo. S tem omogočajo še tako edinstvene rešitve, ki jih snujejo arhitekti ali pa si jih želijo investitorji. Zaradi ugodnih lastnosti materiala zadovoljijo plošče še tako visoke gradbene in arhitekturne zahteve. Obenem prispevajo h kakovostnemu bivanju ter navdušujejo s sodobnim izgledom. Nenazadnje pa so plošče primerne tudi za energijsko varčne objekte.

Vlaknocementne plošče za streho in fasado iz podjetja Eternit Slovenija d.o.o. zagotavljajo:

  • Učinkovito zaščito nasilne konstrukcije,
  • konstantno kroženje zraka v zračni plasti fasade,
  • prijetno bivalno počutje,
  • naraven in sodoben videz stavb,
  • varnost pred nastankom kondenza v notranjih slojih zunanjih sten ter
  • kreativne možnosti uporabe (prehod iz strehe na fasado, dodatno obdelane plošče s perforacijami ali 3D ornamenti, integracija elementov za senčenje …)

Vlaknocementne plošče so uporabljene tudi na fasadi Univerzitetnega rehabilitacijskega centra (URI) Soča v Ljubljani, ki je prejel nominacijo za nagrado Piranesi. Osnovna fasada na objektu je iz belih ravnih vlaknocementnih plošč, ki obdajajo velike horizontalne okenske površine. Celotno kompozicijo pa popestri ritem vertikalnih barvnih poudarkov iz rumenih valovitih plošč.

URI Soča; avtorji: DANS arhitekti; foto: Miran Kambič

URI Soča si lahko ogledate v sklopu 10. festivala OHS. Svoj termin si rezervirajte na tej povezavi.