Preskoči na vsebino

Vrhunsko vino si zasluži vrhunsko arhitekturo

Pred vrati je praznik svetega Martina, ki bo iz mošta naredil vino. Brez pretiravanja bi lahko rekli, da gre za enega najbolj priljubljenih praznovanj pri nas. Vzrok za to verjetno leži v razvoju vinogradniške in vinske kulture v zadnjih tridesetih letih.

Z razvojem vinarstva in vinske kulture pa se je razvijala tudi “vinska arhitektura”. Vinske kleti niso več le temačni in hladni prostori, napolnjeni s prašnimi sodi, temveč danes predstavljajo pomemben segment pri razvoju prepoznavnosti vinarja.

Arhitektura vinskih kleti v povezavi s številnimi turističnimi in gostinskimi dejavnostmi je ključna za privabljanje ljudi v vinorodne pokrajine.

Tudi Odprte hiše Slovenije so že odprle nekaj objektov, ki nudijo arhitekturno doživetje, dopolnjeno z vinsko, kulinarično ter turistično ponudbo.

VINSKA KLET ŠKALCE

Andrej Kemr, Igor Skulj

Vinska klet Škalce se nahaja v Slovenskih Konjicah. Gre za klet podjetja Zlati grič. Da bi ohranili vinorodno pokrajino neokrnjeno, so arhitekti predlagali vkopani objekt vinske kleti, ki ga osvetljujejo svetlobni atriji. Obodni zidovi izdolbenih notranjih prostorov dopolnjujejo krajinsko sliko in popeljejo obiskovalca v notranjost kompleksa. Klet predstavlja tehnološko in arhitektonsko enega najmodernejših tovrstnih objektov v tem delu Evrope. Kompleks zajema kleti z vinsko posodo, proizvodni del s prostori za trženje, upravo ter garaže. Objekt je velik 3.500 m2 s kapaciteto 1,3 milijonov litrov in je v celoti vkopan v zemljo, strehe pa zatravljene in zasajene. V naravi so vidni le posamezni fasadni elementi, ki se izvirno vključujejo v obstoječi ambient vinogradniške krajine

VINSKA KLET MAROF

Studio Kalamar, Andrej Kalamar

Zahodno od vasi Mačkovci v Prekmurju se nahaja Vinska klet Marof. Ta je nastala na prenovljenem 120 let starem gospodarskem posestvu, ki je vključeval podeželski dvorec pripadajoča gospodarska poslopja. Enega od teh so prenovili v vinsko klet, v kateri nastajajo vina nove blagovne znamke Marof. Vinogradi kleti v obsegu 40 hektarov se razprostirajo po okoliških gričih in dajejo 300.000 litrov vina na leto. Prvi letnik vina, 2009, je bil nagrajen z več Decanterjevimi priznanji.

Nova klet preproste oblike po zgledu podeželskih objektov je postavljena v liniji objektov na južni strani grebena. Večina prostorov je skritih pod zemljo. Vidni del objekta nad terenom predstavlja samo sprejem obiskovalcev (severna stran) in sprejem ter drobljenje grozdja (južna stran). Večina volumna se skriva pod terenom. Tukaj si sledijo prostori tehnološkega postopka – stiskalnica grozdja, kovinske in lesene posode za vino, laboratorij, polnilnica in skladišče steklenic. Zemeljska masa tu zagotavlja stalno temperaturo 14 stopinj Celzija, dodatna energija je potrebna le za ohlajevanje kadi z grozdjem med postopkom fermentacije. Ob vznožju pobočja pod vinogradi je zbiralni bazen, v katerega se steka voda iz okoliških vinogradov za ponovno zalivanje.

Fasada povzema barve zemlje in grafiko kolov za trte. Streha je po smernicah Zavoda za varstvo kulturne dediščine krita z rdečo opeko, kritino nekdanjih gospodarskih objektov. Panoramsko okno na zahodni fasadi obiskovalca kleti poveže z vinogradi na pobočjih in dolino pod njimi, serija lin na nasprotni strani prostora pa odpira pogled v kleti.

Objekt z vseh strani objemajo vinogradi in vinogradi so vse, kar se iz objekta vidi. Projekt je bil nominiran za nagrado Svetovnega arhitekturnega festivala leta 2010.

RESTAVRACIJA IN PENZION GREDIČ

Real Engineering, Rok Klanjšček, Aljaž Lavrič, Nina Polajnar, Raketa d.o.o., Katjuša Kranjc, Rok Kuhar

O vili na Ceglem, ki so jo ljudje od nekdaj imenovali Gredič (gradič), je znanih malo zgodovinskih podatkov. Impresiven gradič je bil zgrajen pred približno 400 leti v osrčju vinorodnih Goriških brd.  Leta 2012 je bila dokončana celovita prenova gradu, ki mu je povrnila prvotni sijaj in ustvarila dodano prostorsko kot tudi vsebinsko vrednost. Vodilo pri oblikovanju majhnega hotela, restavracije ter vinoteke je bilo, ustvariti prostor, ki bo sodoben, a hkrati grajski. Prostor, ki ne bo težak in temačen, a vendar skrivnosten in poetičen. Uporabljen je bil lokalni kamen in les z željo po ravnovesju med zunanjostjo in notranjostjo. Gredičeva vinoteka združuje kanček tradicije, elegance ter harmonije in je izjemen prostor za degustacijo bogate zbirke briških vin. Poleg vinoteke pa je tu še tempelj penin – nekakšen poklon široki paleti kvalitetnih penečih vin in številnim vrhunskim vinarjem te unikatne vinske regije, kjer obiskovalci lahko uživajo pri okušanju širokega izbora priznanih lokalnih in evropskih penin ter raznovrstnih vin iz svetovno znanih kleti v Šampanji.

DOM PENINE RADGONSKE GORICE

Premica d.o.o. Celje

Ob praznovanju 160-letnice Zlate radgonske penine so se Radgonske gorice odločile prenoviti staro meščansko stavbo iz 17. stoletja, ki je razglašena za kulturni spomenik občinskega pomena. Slednje je pomembno vplivalo na samo obnovo, saj je ta potekala po navodilih in pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Maribor.

Prenovljeni objekt nosi ime DOM PENINE in je namenjen predstavljanju Radgonskih goric in prodaji vin iz lastne proizvodnje. Da bi razširil dosedanjo turistično ponudbo vinske kleti, so jo smiselno dopolnili s trgovsko in poslovno dejavnostjo.

VINSKA KLET DUCAL

Plusminus30 

Vinska klet v Svečini je nastala na mestu porušene stare hiše, vkopane v zemljo.  Arhitekti so ohranili samo klet in okoli nje zgradili novo, ki vključuje večnamenski prostor za degustacije, prostor za pridelavo in shranjevanje vina ter prostor za amfore in penine. Trenutno je zgrajena prva faza – vinska klet. Celoten objekt bo obsegal še glavni objekt z restavracijo in tri montažne nastanitvene paviljone s konzolnim bazenom.

Če želite izvedeti več o arhitekturi vinskih kleti in najnovejših smernicah, ki se odvijajo na tem področju, se nam pridružite na okrogli mizi, ki jo organiziramo skupaj z Balassijevim inštitutom – Kulturnim centrom Veleposlaništva Madžarske, v četrtek, 15. novembra, ob 18. uri. Svoje izkušnje bodo delili arhitekti iz Slovenije in Madžarske. Pogovoru bo sledila degustacija vin iz prenovljenih kleti s Sašo Cafuta Trček. Na dogodek se je treba prijaviti. Več podrobnosti je na voljo TU.