Preskoči na vsebino

Varčujte z vodo

Brez vode ni življenja, toda tega dragocenega vira je vse manj. Glede na poročilo Združenih narodov o svetovnem razvoju vode za leto 2024 se približno polovica svetovnega prebivalstva vsaj del leta sooča s hudim pomanjkanjem vode. Mnogi ljudje se tega zavedajo in želijo zmanjšati porabo pitne vode v svojih domovih. Zaprejo armaturo pod tušem ali ko si umivajo zobe. To je dober začetek.

KOLIKO VODE SE PORABI PRI SPLAKOVANJU WC ŠKOLJKE?

Mnogi ljudje ne vedo, da je približno tretjino količine vode, porabljene vsak dan v zahodnem gospodinjstvu, mogoče pripisati splakovanju WC školjke, saj se pri vsakem posameznem splakovanju v kanalizacijo v povprečju steče od šest do devet litrov vode. Geberit že desetletja razvija splakovalne sisteme, ki so posebej učinkoviti, hkrati pa varčujejo z viri.

SPLAKOVANJE WC ŠKOLJKE, KI VARČUJE Z VODO, ZAHVALJUJOČ INOVATIVNI TEHNOLOGIJI TURBOFLUSH

Optimalno splakovanje WC školjke je bistvo sistemov Geberit. Konec koncev, kaj pomaga, če splakovanje porabi le malo vode, vendar ne prenese vsega, česar se je treba znebiti, v kanalizacijo? Drugič pritisnemo na gumb in tako potrebujemo še več pitne vode. Geberit se zato osredotoča na razvoj izdelkov, ki WC školjko temeljito splaknejo že z enim splakovanjem in čim manj vode. Za temeljito in učinkovito splakovanje je ključnega pomena, da sta splakovalna tehnika in WC školjka popolnoma usklajena med seboj. Drugi pomemben dejavnik je notranja geometrija WC školjke, saj predstavlja večino potenciala za varčevanje z vodo. To je še posebej jasno vidno na WC-ju Geberit Acanto z inovativno tehnologijo TurboFlush. Asimetrična geometrija z dvema vodilnima robovoma vodi tok vode spiralno skozi WC školjko v močan vrtinec. V kombinaciji s splakovalnim ventilom za varčevanje z vodo tipa 212 v splakovalniku in aktivirno tipko za dvojno splakovanje se potrebna količina splakovanja zmanjša na 2,6 litra za majhno splakovanje in 4 litre za veliko splakovanje. Zmogljivost splakovanja je do desetkrat večja od zahtev mednarodnih standardov.

SPLAKOVALNI VENTIL ZA VARČEVANJE Z VODO

Tukaj igra pomembno vlogo splakovalni ventil. Splakovalni ventil Geberit tip 212 ima dva drsnika. Tako je enostavno prilagoditi količino vode. Za veliko splakovanje se razpon razteza od 3,5 do 7,5 litra. Pri majhnem splakovanju se lahko količina splakovanja spreminja med 2 in 4 litri. Ventil pomembno prispeva k varčni rabi pitne vode, saj lahko WC školjko optimalno splaknemo z minimalnimi količinami vode. Naj vas ne skrbi, če imate doma še star splakovalnik. Splakovalni ventil tipa 212 je kompatibilen s prejšnjimi različicami in se zato lahko vgradi tudi v starejše podometne splakovalnike.

80% MANJŠA PORABA VODE ZAHVALJUJOČ INOVACIJAM GEBERIT

WC sistem lahko z leti prihrani veliko vode. Modelski izračun kaže, da so se količine splakovalne vode od leta 1952 zmanjšale za 80 % zahvaljujoč Geberitovim inovacijam, kot sta dvojno splakovanje in tipka za zaustavitev splakovanja. Takrat je ena oseba porabila približno 70 litrov pitne vode na dan. Danes je mogoče WC školjko temeljito splakniti s samo 14 litri na dan.1

DEJSTVA IN ŠTEVILKE O UPORABI VODE ZA SPLAKOVANJE

Opombe:

1 Predpostavke: Ena oseba uporablja stranišče petkrat na dan in sproži veliko splakovanje enkrat (= popolno splakovanje) in majhno splakovanje štirikrat (= delno splakovanje). Leta 1952 je bila poraba vode 14 litrov na splakovanje (= 70 litrov na osebo na dan). Danes je možno temeljito splakovanje s 4 litri za popolno splakovanje in 2,6 litra za delno splakovanje (= 14 litrov na osebo na dan).


Prispevek je oglasno sporočilo podjetja Geberit prodaja d.o.o.