Preskoči na vsebino

Strokovni odbor Odprte hiše Slovenije 2017

MAJA VARDJAN, arhitektka

Kustosinja za arhitekturo in oblikovanje, Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Festival OHS je neke vrste razstava arhitekture. Poleg razstav v muzejih in galerijah, ki arhitekturo prikazujejo z referenčnimi objekti in sredstvi, ki ne omogočajo resnične prostorske izkušnje, zgodovina arhitekture pozna tudi ključne razstave arhitekture v merilu 1:1, kot so Weißenhofsiedlung, Stuttgart (1927) ali Le Corbusierjev paviljon L’Esprit Nouveau (1925), ki so nove modele arhitekture in bivanja tako približale širokemu občinstvu. Tudi festival OHS z odpiranjem vrat dobre arhitekture spreminja konvencionalne ideje o arhitekturi in opozarja na alternativo našemu vsakdanjemu življenjskemu okolju.

MITJA ŠRJANEC, krajinski arhitekt

Lastnik biroja Ureditev okolice

Radovednost razkriva nove možnosti in ustvarja razvojne priložnosti. Radovednost je motor dosežkov. Projekt Odprte hiše odpira vrata radovednosti, ker želi prikazati, kar je v našem prostoru dobro načrtovanega, inovativno premišljenega, na dobrih temeljih zgrajenega, uravnoteženo umeščenega v krajino. Vabi nas k raziskovanju prostorskih ureditev, ki so zavezane k ohranjanju okolja. Spodbuja nas, da se dotaknemo lokalnih gradiv v novih načinih uporabe. Opozarja nas na objekte, ki hkrati spoštujejo lokalno identiteto in puščajo sled za prihodnost. Radovednost navdihuje.

NIKA GRABAR, arhitektka

Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani

Festival OHS edini v našem prostoru neposredno in doživeto odpira vrata objektov, ki jih v mnogih primerih lahko vidimo le od zunaj. Ko lahko interierje začutimo in doživimo neposredno, postanejo vidni drugi odtenki vsakdana. S tem nas festival osvešča o pomenu kvalitete bivanja in okolja v katerem živimo. A ne samo to. Festival OHS je hkrati tudi prostor za dialog, izmenjavo izkušenj, idej, mednarodna platforma za premislek o tem, kaj mislimo, ko rečemo Arhitektura.

prof. PIPPO CIORRA, arhitekt

Glavni kustos za arhitekturo v muzeja MAXXI iz Rima

Zelo sem vesel, da sem del žirije za festivala OHS iz dveh razlogov. Na prvem mestu je širitev zavedanja o kakovostni arhitekturi preko festivalov Open House po celem svetu in sicer na način, da približujejo javnost bližje k arhitekturi ter dajejo arhitektom možnost za novo orodje za razvoj boljšega dialoga z družbo. Na drugem mestu pa lahko rečemo, da je dosledna in priznana kakovost produkcije slovenskih arhitektov, od 90-ih let dalje, odporna na aktualne krize, postala eden izmed najbolj zanimivih prizorišč sodobne arhitekture v Evropi.