Preskoči na vsebino

Skupaj gradimo prihodnosti: prvo letno srečanje Open House Europe na Portugalskem

Prihodnji mesec bo na lizbonskem arhitekturnem trienalu (Lisbon Architecture Triennale) potekalo prvo letno srečanje Open House Europe, mednarodnega projekta sodelovanja, ki ga sofinancira Evropska unija. Na dogodku bo 15. in 16. decembra potekal javni program, povezan z letošnjo temo »Skupaj gradimo prihodnosti (Building Futures Together)«, ki se osredotoča na trajnostne prakse v grajenem okolju.

Trienal – Palacio Sinel de Cordes 002©FG+SG, Fotografia de Arquitectura

Na zasedanju se bodo srečali organizatorji festivalov Odprtih hiš, arhitekturni navdušenci, študenti in strokovnjaki. Prvo letno zasedanje Open House Europe bo gostil lizbonski arhitekturni trienale v palači iz 18. stoletja, spremenjeni v kulturni center. Živahen program bo obsegal tri javne razprave, tri vodene oglede, delavnico, razstavo in filmske projekcije. Namen dogodka je omogočiti medregionalno izmenjavo ter združiti poglede in strokovno znanje z različnih področij. To je edinstvena priložnost za skupnost Odprtih hiš (Open House) ter vse, ki načrtujejo lokalne festivale, da se srečajo, se učijo ter izmenjujejo znanje in izkušnje.

Tri javne razprave

Na zasedanju, ki je plod sodelovanja organizatorjev Open House Milano, Open House Bilbao in Open House Lisboa, se bo predstavila vrsta mednarodnih strokovnjakov. Osrednji del in temelj programa so tri javne razprave, ki zajemajo moderirane pogovore in predstavitve ter se ukvarjajo s temo trajnosti v naših mestih, ki jo raziskujejo na različnih ravneh.

Open House Europe coordination meeting. Photo by Bon Alog © Courtesy of Architektūros fondas

Prva panelna razprava govori o upravljanju, arhitekturi in trajnostnem razvoju. Moderirala jo bo raziskovalka urbane sociologije, stanovanjske problematike in mest Sandra Marques Pereira. V razpravi bodo sodelovali direktor urbanističnega načrtovanja in javnega prostora pri Agenciji za mobilnost, okolje in ozemlje milanske občine Demetrio Scoppeliti, podpredsednica upravnega odbora Inštituta za stanovanja in urbano rehabilitacijo Filipa Serpa, podžupanja Barcelone za ekologijo, urbanizem in mobilnost Janet Sanz ter Susana Ruiz, glavna urbanistka mesta Bilbao.

Prvi del javnega programa si lahko ogledate TUKAJ.

Druga razprava se bo osredotočila na trajnost v urbanističnem načrtovanju, vodil pa jo bo Mustafa Sherif, urbanist in ustanovitelj podkasta Urbanistica. V razpravi bodo sodelovali nagrajena raziskovalka, profesorica in krajinska arhitektka Aurora Carapinha, navdušenec nad podatkovno znanostjo s strokovnim znanjem na področju urbane mobilnosti Manuel Banza ter arhitektka in raziskovalka Mariana Sanchez Salvador.

Open House Lisboa 2023. Palacio do Grilo. Photo by Hugo David © Coutesy of Trienal de Arquitectura de Lisboa

Tretjo razpravo o doseganju trajnostnega razvoja v arhitekturi bo vodil kurator za nagrade in programe pri Fundaciji Mies van der Rohe, Ivan Blasi. V razpravi bodo sodelovali arhitekti Marta Álvarez Pastor iz studia Vaumm, Gianandrea Barreca iz arhitekturnega studia Barreca & La Varra, ki je zasnoval prva brezogljična javna stanovanja v Evropi, in Francisco Adão da Fonseca iz studia Oficina Pedrêz, ki se ukvarja s preučevanjem gojenih gradbenih materialov in samozadostne infrastrukture ter je ustanovni član združenja Architects Declare na Portugalskem.

Drugi del javnega programa si lahko ogledate TUKAJ.

Razširjeni program

Odprli bomo razstavo vizualnih zgodb, ki so jih prispevali obiskovalci festivalov Odprtih hiš po vsej Evropi. Na njej bodo predstavljene njihove izkušnje z arhitekturo, povezane s temo Skupaj gradimo prihodnosti.

Program se bo zaključil z delavnico in vodenimi ogledi. Prijavljeni udeleženci se bodo lahko na delavnici, ki jo bo vodilo podjetje Upfarming, seznanili s prednostmi in izzivi vertikalnih sistemov urbanega kmetovanja, spoznali lizbonski načrt za odvodnjavanje in si ogledali nov študentski dom lizbonske javne univerze v Cidade Universitária.

Open House Dublin 2023. Cycling Tour. Photo by Ste Murray © Courtesy of the Irish Architecture Foundation

Open House Europe

Open House Europe (Odprte hiše Evrope) so projekt sodelovanja, ki razkriva večplasten pogled na kakovostno arhitekturo po vsej Evropi in združuje ljudi vseh poklicev, interesov in vizij – od prostovoljcev in radovednih navdušencev do mladih in izkušenih strokovnjakov ter organizacij. Projekt spodbuja zanimanje za arhitekturo med različnimi ciljnimi skupinami, jim pomaga pridobiti nove poglede na njihovo lokalno okolje in jih vabi, da si zamislijo prihodnost arhitekture v Evropi.

Projekt se trenutno pridružuje festivalom Odprtih hiš v Atenah, Bilbau, Brnu, Dublinu, Essnu, Stockholmu, Lizboni, Sloveniji, Milanu, Talinu, Solunu in Vilni, ki jih vsako leto izvaja 11 kulturnih organizacij po vsej celini. Leta 2024 bomo v Open House Europe sprejeli nove partnerje, ki bodo organizirali festivale v Pragi in na Dunaju, ter gostujoča mesta København, Tirana in Zagreb. Projekt, ki ga sofinancira Evropska unija, je nova pobuda, ki podpira kakovostno arhitekturo v Evropi in vabi ciljne skupine v bolj vključujočo razpravo o grajenem okolju.

Partnerji projekta

 • Atene in Solun, EL – Open House Greece;
 • Bilbao, ES – Asociación Open Urbanity;
 • Brno, CZ – Culture and Management club;
 • Dublin, IE – The Irish Architecture Foundation Limited;
 • Essen, DE – Forum Kunst & Architektur;
 • Stockholm, SE – Open House Stockholm;
 • Lizbona, PT – Trienal de Arquitectura de Lisboa;
 • Ljubljana, SI – AFRONT zavod za prostorsko inovativnost;
 • Milano, IT – Associazione Open House Milano;
 • Talin, EE – Mittetulundusühing Eesti Arhitektuurikeskus;
 • Vilna, LT – Architekturos fondas.

Projekt koordinira Architektūros fondas, sofinancira pa ga Evropska unija.