Preskoči na vsebino

Ravnikarjevo leto: o razstavi Iskanja v risbi, spoznanja v misli z Aleksandrom S. Ostanom – Podkast Odprto #30

V letu 2023 obeležujemo 30 let od smrti arhitekta Edvarda Ravnikarja, zato je Vlada Republike Slovenije na pobudo Ministrstva za kulturo letošnje leto razglasila za Ravnikarjevo leto. Ob tej priložnosti so se zvrstili različni dogodki, razstave in okrogle mize. Tudi mi smo želeli približati javnosti del širokega ustvarjalnega opusa tega pomembnega arhitekta, zato smo na pogovor povabili zanimive goste, ki so se na različne načine srečali z njegovim delom.

Na prvi pogovor smo povabili Aleksandra Sašo Ostana. Je arhitekt in pedagog, docent na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Je tudi avtor strokovnih člankov, oblikuje razstave, vodi delavnice, fotografira in riše. Z Natašo Pavlin vodita Atelje Ostan Pavlin, kjer se ukvarjajo s kulturo bivanja, arhitekturnim projektiranjem in urbanizmom.

Skice, Edvard Ravnikar, last: dediči in Ambient d.o.o.

Jeseni 2023 je v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma skupaj s sodelavci pripravil impresivno razstavo Iskanja v risbi, spoznanja v misli, Fragmenti iz zapuščine Edvarda Ravnikarja. Razstava nam je na monumentalnih povečavah na platnu odstrla Ravnikarjev zelo intimen svet, skozi njegove risbe in zapiske, ki so bili v veliki meri prvič predstavljeni javnosti.

Razstava Iskanja v risbi, spoznanja v misli, foto: Virginia Vrecl
Skice, Edvard Ravnikar, last: dediči in Ambient d.o.o.

“A poskusimo se približati raznovrstni naravi Ravnikarjevih risb: če pogledamo proti izvoru, tam vidimo iskanja, ki tipajo za še ne izrečenimi oblikami, po eni strani izluščeni iz naročja organske narave, po drugi pa že abstraktno vkomponiranimi v stereotomično ali tektonsko arhitekturno kompozicijo, ki lahko kot koncizna pripoved stoji sama zase. Te risbe so podobne ustvarjalnemu izdihu.”

Aleksander S. Ostan v zloženki, ki je izšla ob razstavi

Skice, Edvard Ravnikar, last: dediči in Ambient d.o.o.
Razstava Iskanja v risbi, spoznanja v misli, foto: Virginia Vrecl

Z Aleksandrom S. Ostanom sta se pogovarjali Metka Dolenec Šoba in Eva Eržen.


Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu Odprto!

Vse oddaje podkasta Odprto.


Podkast Odprto v letu 2023 sofinancira Ministrstvo za kulturo.