Preskoči na vsebino

OHEu Vizualne zgodbe 2023

Odprte hiše Slovenije (OHS) so v letu 2023 postale partner mednarodnega projekta sodelovanja – Open House Europe (OHEu), ki je povezal 12 arhitekturnih festivalov po Evropi. Projekt razkriva večplasten pogled na kakovostno arhitekturo po Evropi in združuje ljudi vseh poklicev, interesov in vizij – od prostovoljcev in radovednih navdušencev do mladih in izkušenih strokovnjakov ter organizacij. Spodbuja zanimanje za arhitekturo med različnimi ciljnimi skupinami, jim pomaga pridobiti nove poglede na njihovo lokalno okolje in jih vabi k razmisleku, kakšna naj bo prihodnost arhitekture v Evropi.

Izbrana vizualna zgodba OHEu 2023, fotografija: Mateja Jordović Potočnik

Osrednja tema projekta v letu 2023, Skupaj gradimo prihodnosti (Building Futures Together), je obravnavala trajnostne prakse v grajenem okolju. Tej pomembni tematiki smo tudi v programu OHS festivala namenili veliko pozornosti. Predstavili smo trajnostno gradnjo z lesom, kakovostne prenove obstoječega stavbnega fonda in osvetlili problematiko prenove modernistične dediščine skozi arhitekturo Edvarda Ravnikarja.

Cilj projekta OHEu je tudi večja vključenost in participacija obiskovalcev festivala, zato smo tekom festivala OHS 2023 objavili prvi javni razpis za Vizualne zgodbe (Visual Stories), ki je bil odlična priložnost za raziskovanje in deljenje lastnih interpretacij o arhitekturi in trajnosti. Obiskovalce smo povabili, da predstavijo svoje zgodbe in izkušnje arhitekture preko različnih umetniških medijev.

Zmagovalna dela so v letu 2023 prispevali: arhitekturni fotograf Miran Kambič, ki je skozi kratke filme s festivala ujel pristno atmosfero dogodka in nam približal doživetje arhitekture.

Vizualna zgodba arhitekta in fotografa Alberta Rodrigueza Ariasa se osredotoča na prenovo obstoječih stavb. Poudarja pomen iskanja novih vsebin in programov, z namenom večje družbene trajnosti. Posebej izpostavlja povezanost in komunikacijo, ki je prisotna skozi celoten dogodek OHS festivala, v smislu velikega zanimanja javnosti po doživetju arhitekture ter prispevanju k njenemu ohranjanju.

 

Izbrana vizualna zgodba OHEu 2023, fotografija: Alberto Rodriguez Arias

 

Fotografinja Mateja Jordović Potočnik nam je skozi svoj prispevek k Vizualnim zgodbam predstavila edinstvene festivalske trenutke in nas povabila v intimni svet doživljanja arhitekture.

Izbrana vizualna zgodba OHEu 2023, fotografija: Mateja Jordović Potočnik
Izbrana vizualna zgodba OHEu 2023, fotografija: Mateja Jordovič Potočnik

Najboljša prijavljena dela so bila v decembru 2023 predstavljena v okviru razstave na prvem letnem srečanju in konferenci Open House Europe, ki jo je v Lizboni gostil Lizbonski arhitekturni trienale (Trienale de Architectura de Lisboa). Izbrani prispevki so vključeni tudi v tiskano publikacijo ter spletno predstavitev. Pozneje bo razstava potovala po različnih lokalnih dogodkih Odprtih hiš (Open House) v Evropi.

Razstava Vizualnih zgodb v Trienal de Arquitectura de Lisboa, lokacija: Palácio Sinel de Cordes, fotografija: Hugo David
Ob razstavi Vizualnih zgodb je izšla tudi posebna publikacija, fotografija: Hugo David

Naša ambasadorka Megi Pilko je v letu 2023 kot prostovoljka sodelovala v programu Volunteer Exchange. Obiskala je arhitekturni festival Open House Stockholm, kjer je pomagala pri izpeljavi dogodka in sodelovala kot fotografinja. Njene fotografije so bile izbrane kot ene izmed najboljših Vizualnih zgodb švedskega festivala.

OHEu Izbrana Vizualna zgodba 2023 OH Stockholm, fotografija: Megi Pilko

Tudi v letu 2024 bomo nadaljevali z javnim pozivom in izborom za najboljše Vizualne zgodbe, zato vabimo vse, ki jih tovrstno sodelovanje zanima, da se nam pridružite na naslednjem OHS festivalu, ki bo potekal od 12. do 14. aprila!


Projekt Open House Europe koordinira Architektūros fondas, in ga sofinancira Evropska unija.

V Sloveniji sta projekt Open House Europe v letu 2023 sofinancirala tudi Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za kulturo.