Preskoči na vsebino

Arhitekturni sprehod po Ravnikarjevem Kranju

V sklopu vodenja po Ravnikarjevi dediščini v Kranju, si bomo ogledali palačo občine Kranj (prej OLO Kranj), ki je bila zgrajena med letoma 1958 in 1960, kot prizidek k t.i. Landratu. V stavbi se nahajata izrazito transparentni sejni dvorani, ki sta orientirani na trg. Pokriva ju lebdeča dvokapna streha. Pravokotno na staro stavbo se nahajajo pisarniški prostori, ki so obrnjeni proti cesti. Interier odlikuje vrsta kvalitetnih detajlov, od stavbnega pohištva do zasnove samih komunikacij ter lestencev v osrednji dvorani. Pred prizidkom je oblikovan manjši trg, ki je od stanovanjskih dvorišč ločen s kavarno.

Ravnikar je zmagal na natečaju za Kokrško predmestje, ki je bil izveden leta 1966. Zasnoval je nov hotel Creina s prepoznavno opečnato fasado ter znamenito veleblagovnico Globus (danes Mestna knjižnica Kranj). Stavbo Globus zaznamujeta razgibana fasada, sestavljena iz plošč iz rjaveče železne zlitine, iz t.i. jekorja, rjavečega kortena in lebdeča streha.

Arhitekt Edvard Ravnikar je v Kranju med letoma 1968 in 1970 zasnoval še Agencijo za plačilni promet (bivši SDK), ki jo zaznamuje več kotna tlorisna zasnova, ki se odraža tudi na fasadi. Stavba ima poudarjeno nosilno konzolno konstrukcijo iz armiranega betona in konkavno streho.

Arhitekturni sprehod bo vodila konservatorka Nataša Ülen.

Podatki o projektu

Lokacija projekta:
Kranj

Ekipa

Glavni avtor / biro:
Edvard Ravnikar
Fotografija:
Miran Kambič, ZVKDS

Edvard Ravnikar – reference

Zunanje ureditve