Preskoči na vsebino

O vernakularni arhitekturni in njeni interpretaciji: Slovenski paviljon na bienalu v Benetkah – Podkast Odprto #29

V tokratni oddaji podkasta Odprto se z avtorji slovenskega paviljona pogovarjamo o njihovem prispevku k 18. mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah.

Kuratorka letošnje izvedbe bienala Lesley Lokko je želela preveriti možnosti, ki jih ima arhitektura kot nosilka sprememb naše realnosti. Realnost, v katero želi poseči z bienalno razstavo, je zasičena s krivicami, napetostmi in slabimi obeti, medtem ko pravi, da ima arhitektura možnost uresničevanja sodobne, raznolike in vključujoče družbe. V središče prvič na Beneškem bienalu postavi Afriko in afriško diasporo, ki s tem končno dobi besedo, kot izhodiščni temi pa predstavi dekolonizacijo in dekarbonizacijo.

Kustosi slovenskega paviljona v Benetkah: Eva Gusel, Jure Grohar, Maša Mertelj, Matic Vrabič in Anja Vidic; fotografija: Klemen Ilovar

Na odprtem pozivu za slovenski paviljon na 18. mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah so s skupno prijavo uspeli Mertelj Vrabič arhitekti in Vidic Grohar arhitekti. Bolj kot tematika dekolonizacije jih zanima dekarbonizacija v arhitekturi. Preko predhodne fascinacije nad pastirskim stanom na Veliki planini se teme lotijo z raziskavo vernakularne arhitekture. Razumejo jo kot živ nabor arhitekturnih principov, ki energetsko učinkovitost stavb rešujejo skozi prostorsko zasnovo, brez dodatne plasti visokotehnoloških naprav, ki bivalno ugodje zagotavljajo danes. Izbor primerov osredotočijo na problematiko ogrevanja in hlajenja ter jih reinterpretirajo skozi prostorsko zasnovo paviljona. Vprašanje ekološke gradnje oprejo na arhitekturno zasnovo kot alternativo trenutnemu iskanju rešitev v tehnologiji.

Kompresija prostora; postavitev, slovenski paviljon, zasnova: Mertelj Vrabič Arhitekti in Vidic Grohar Arhitekti, fotografija: Klemen Ilovar

Projekt Bienale je za arhitekturno ekipo, ki jo sestavljajo Jure Grohar, Eva Guselj, Maša Mertelj, Anja Vidic in Matic Vrabič, razdeljen na tri dele: uvodna raziskava in zbiranje nabora primerov vernakularne arhitekture, snovanje in postavitev paviljona na beneškem bienalu z izborom predstavljenih primerov ter zaključna konferenca na temo energetske učinkovitosti v MAO novembra letos. Ekipa arhitektov je sodelovala s fotografom Klemnom Ilovarjem in oblikovalcem Žigom Testenom, komisarka slovenskega paviljona pa je bila Maja Vardjan.

Vmesno območje; postavitev, slovenski paviljon; zasnova: Mertelj Vrabič Arhitekti in Vidic Grohar Arhitekti, fotografija: Klemen Ilovar

Matica in Jureta smo povprašali o procesu in izdelavi paviljona, o razumevanju vernakularnega, reinterpretaciji in aplikativnosti izbora principov, pa tudi o sami motivaciji za prijavo na poziv in trenutni poziciji bienala.

Postavitev; slovenski paviljon, zasnova: Mertelj Vrabič Arhitekti in Vidic Grohar Arhitekti, foto: Klemen Ilovar

Tokratno oddajo podkasta Odprto sta skupaj z OHS pripravila: Blaž Šenica in Tadej Urh.

V sodelovanju z Mertelj Vrabič arhitekti in Vidic Grohar arhitekti.


Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu Odprto!

Vse oddaje podkasta Odprto.


Podkast Odprto v letu 2023 sofinancira Ministrstvo za kulturo.