Preskoči na vsebino

O prostoru – pilotna oddaja podkasta Odprto

V pilotni oddaji podkasta Odprto razgljabljamo o tem, kaj prostor sploh je. Ali ga lahko definiramo? Kako ga zaznamo? Kaj nam pomeni? In kako ga razumejo nekatere slovenske arhitektke in arhitekti?


Beseda prostor nam je tako domača in vsakdanja ter njen pomen nam je tako samoumeven, da se morda zdi razmišljanje in govorjenje o prostoru odveč. Pa vendar, ste že kdaj poskusili z definicijo o prostoru?

Zdi se, da bi ga najlažje definirali z velikim zamahom roke, ki nakazuje nekaj bolj ali manj oprijemljivega okoli nas: “Vse to, vse to je prostor” bi rekli in z mešanico gotovosti in dvoma pogledali sogovornika. Ali pa, če pomislimo – hecno – bi mu še bolje ustrezala sposojena definicija, ki smo jo dostikrat slišali v naših otroških letih: “Znotraj je votel, okoli pa ga nič ni!”… 

Po kratkem razmisleku bi lahko na tem mestu skomignili z rameni in zaključili s čudno razpravo o prostoru in se posvetili bolj merljivim in predvsem otipljivim stvarem. Naprimer pospravljanju prenatlačne sobe, da bo v njej malo več … prostora… In vidite! Torej lahko prostor tudi ustvarimo, spreminjamo in v njem živimo?

In ne samo to, če pomislimo bolje, se pravzaprav ogromno ljudi s prostorom ukvarja poklicno. Matematiki in astronomi ga računajo. Geografi, potapljači in jamarji ga odkrivajo in popisujejo. Sociologi in psiohologi ga proučujejo. Glasbeniki, plesalci in igralci ga polnijo s svojimi kreacijami. Gradbeniki ga gradijo, arhitekti ga oblikujemo.

Do sedaj smo ugotovili ravno dovolj, da lahko rečemo, da je prostor gotovo tudi ena izmed tistih opredeljivo-neoprijemljivih stvari, s katerimi se običajno ukvarjajo tisti, ki znajo filozofirati. Je prostor poln ali prazen, končen ali neskončen, homogen ali strukturiran, statičen ali dinamičen, ki se spreminja s časom … ? Kaj pa fizični in nefizični prostor, osebni prostor, globalni prostor, mikroprostor, ukrivljeni prostor, izrazni prostor, posvečeni prostor, simbolni prostor in še in še bi lahko naštevali …

Vse to razmišljanje o prostoru vse bolj zapleta in naznanja da prostoru poleg vseh ostalih stvari, nedvomno lahko pripišemo tudi to, da je skrivnosten. Zato se lahko strinjamo s filozofom Maurice Merleau-Ponty, ki pravi, da je svet tisto, kar vidimo, a tudi, da se ga moramo naučiti videti!

Še posebej poklici, ki se ukvarjajo s prostorom, se učijo prostor pojasnjevati, gledati in doživljati pa tudi teoretizirati, da ga lahko zaobjamejo v čimbolj smiselne in logične okvirje ter njegovo skrivnost vključujejo v svoje delo in preko tega tudi v naše vsakdanje življenje.

Ne glede na izmuzljivo opredeljivost prostora lahko rečemo, da je prostor za vsakega človeka tisto, brez česar si svojega bivanja ne zna predstavljati. In za to se s prostorom ne potrebujemo ukvarjati poklicno ali ga posebej proučevati. Zgodi se sam po sebi.

Vse, kar doživljamo, se namreč odvija nekje. Drugačnega doživljanja niti ne poznamo, niti si ga ne znamo zamišljati. Zato je bilo za človeka bistveno, da je že od pradavnine s prostorom in njegovo materialnostjo vzpostavil odnos.

A kljub temu, da je prostor tako izmuzljiv razumskim predstavam, je hkrati za nas tudi zelo otipljiv. Človekovo telo je namreč ustvarjeno za odnos s prostorom in okoljem – za čutno doživljanje okolja in interakcijo z njim.

Samo pomislite, kako se odzivate na barve? Kako se odzivate na dotike in zvoke? Kako zaznavate oblike, prostore in prijetnost ali nelagodje povezano z njimi. Kot pravi Tomo Stanič: “Kamen lahko deluje kot zrcalo dotika – šele dotik s kamnom nam pripoveduje o mehkobi našega telesa”.

Zato je človek že od nekdaj iskal stik s prostorom, ga odkrival, oblikoval in poustvarjal tako, da ga je uglaševal na doživljanje lastnega telesa in lastne biti. Zato ni čudno, da je prostor človeku tako domač in tako samoumeven ter hkrati tako neizbežno nujen za bivanje.

K sodelovanju v tokratnem podkastu smo povabili slovenske arhitektke in arhitekte ter jih vprašali, kaj je za vas prostor?

 

Prostor je sam po sebi neoprejemljiv, kljub temu pa ga še kako začutimo, tako na zavednem kot na nezavednem nivoju. Meni kot arhitektu, prostor pomeni začetek , izhodišče, ki iniciara kreativni proces in inspirira. Verjamem, da lahko dobra arhitektura degradiran prostor dvigne in oživi ter ga naredi privlačnejšega. S kvalitetnim prostorom pa se zlije in z njim zapleše, ga obogati in nadgradi.

Matej Gašperič, arhitekt

 

Prostor je osnova materialnega sveta v najširšem smislu. Prostor je vse, materialno in nematerialno, omejeno in neomejeno. Moj najljubši prostor pa je neomejen.

Jožica Curk, arhitektka

 

Prostor vidim kot platno, ki pa ni prazno. Je že na pol porisano, jaz pa ga samo še dopolnim.

Pri Odprtih hišah Slovenije verjamemo, da je prostor dobrina. Dobrina, ki mora biti dostopna sleherniku. Pri tem pa mora zadoščati splošnim potrebam in zadovoljevati določene kakovostne zahteve.

Še posebej se zavzemamo za slovenski prostor. Zaradi tega se trudimo promovirati in ozaveščati splošno slovensko javnost o kakovostno grajenem prostoru. Želimo dopovedati, kako zares je prostor pomemben za nas in kako pozitivno ali negativno lahko vpliva na nas.

Zavedamo se, da prostor ne nastaja sam po sebi, temveč, da ga vsi oblikujemo. Pri tem se takoj pojavi vprašanje, kako in na kakšen način to počnemo? Ali to počnemo za dobro vseh ali pa je prostor zgolj orodje posameznih interesov? Pri tem se ne gre le za človeka, temveč tudi za druga življenja in okolje.

In čeprav je prostor ogromen, je v resnici omejen. Na naši zemlji ga je le določena količina in kako, če sploh, oblikovati še neposeljen prostor postaja vedno bolj zahtevno vprašanje. Seveda obstaja možnost, da dosežemo Mars in začnemo uporabljati tudi tamkajšnji prostor, toda kaj bodo naši zanamci rekli, ko bodo videli v kakšnem stanju smo pustili zemeljski prostor.

So to morda preveč filozofska vprašanja? Morda so, vendar so to vprašanja, ki se zagotovo pojavijo ob bolj globokem premisleku o prostoru. V našem vsakdanjiku do takšnih debat pridemo le stežka. Morda zvečer ob kozarčku rujnega. Večinoma pa se s prostorom ukvarjamo na ravni dekoracije – kakšna preproga ‘paše’ v spalnico, katero sedežno naj kupim, kakšne barve naj bo fasada moje hiše? … Prostor je več … veliko, veliko več.

Zaradi tega bomo v podkastih ODPRTO poizkušali razkriti delček tega, kaj prostor vse je. Govorili bomo z zanimivimi sogovorniki, ki se s prostorom ukvarjajo poklicno in ki nam bodo poizkušali približati kakšno večje ali manjše spoznanje o skrivnostih prostora.


Podkastu ODPRTO lahko prisluhnite na:

Prisluhnite prostoru. Prisluhnite podkastu ODPRTO!