Preskoči na vsebino

Nagrado Piranesi je prejela Galerie n09 – z33 v belgijskem mestu Hasselt

Mednarodno nagrado Piranesi 2018 na letošnjih Piranskih dnevih arhitekture je žirija namenila galeriji Galerie n09 – z33 v belgijskem mestu Hasselt, ki jo je načrtovala arhitektka Francesca Torzo. Podelitev nagrad je bila v soboto na prireditvi v razstavišču Monfort v Portorožu.

zmagovalnem projektu je žirija v utemeljitvi zapisala, da novi elementi dopolnjujejo obstoječe na način, ki poudarja izkušnjo prostora. Prepričala jo je inovativnost na dveh nivojih: prvič v smislu prostorske ureditve kot sosledja zunanjih in notranjih prostorov in njihovih določenih prehodov in drugič z zelo drznimi pristopi k preoblikovanju materialnosti.

Zunanji obod re-interpretira fasado obstoječe stavbe, novo in staro se neopazno prepletata. Dramatični, zahtevni prehodi med zunanjimi in notranjimi prostori stavbe mimoidočega izzivajo, da vstopi. Stavba je del mesta, ki s svojo okolico generira dobro arhitekturo, je zapisala.

Foto: francescatorzo.it
Foto: francescatorzo.it
Foto: francescatorzo.it

Žirija je podelila še mednarodni priznanji in študentsko priznanje Piranesi.

Mednarodno priznanje Piranesi 2018 je prejel projekt Workshop Garage (2016) v italijanski Suzzari arhitektov Studiospazio. Kot piše v utemeljitvi, je ikoničen projekt elegantna in enostavna neobičajna rešitev.

“Je izvrstna zamisel, ki presega arhitekturo z genialno konstrukcijsko zasnovo,” menijo člani žirije.

Foto: studiospazio.net

Mednarodno priznanje Piranesi je žirija namenila tudi Baziliki in duhovni hiši (1992-2018) v avstrijskem Mariazellu arhitektov Feyferlik / Fritzer. Kot piše v utemeljitvi, projekt povzema kot zbirko radikalnih, a potrpežljivih posegov v ogromnem verskem kompleksu. Ta je nastajal v obdobju več kot dveh desetletij. Vsak sklop je bil deležen enake pozornosti, ne glede na pomembnost programov. Projekt nima skupnega jezika, a so arhitekti uspeli poudariti posebnosti vsakega dogodka in programa.

Študentsko priznanje Piranesi pa prejme projekt Terrain Anamorphosis v grškem Solunu. Žirija je v projektu prepoznala skrb študentov: spopadali so se s problemi ohranjanja planeta, kot so voda, sol, olivno olje, čebele. Kot piše v utemeljitvi, prikaz projekta prebudi v gledalcu sanjarjenje. Izjemno sposobnost umetniške predstavitve dopolnjuje pametno načrtovanje. Industrijske površine se vračajo naravi, kjer na novo zaživijo.

Mednarodno žirijo so sestavljali Valerie Mulvin (predsednica), Matteo Bolgan, Eduard Callis, Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Gernot Hertl, Palmar Kristmundsson, Niall McCullough, Guillem Moliner in Amir Vuk Zec.

Avtorica skulpture za nagrado Piranesi je študentka arhitekture Ajda Racman. Stekleno skulpturo so izdelali v Steklarni Rogaška. Vsak nagrajenec pa od pokrovitelja podjetja Rex Kralj prejme tudi produkt najbolj znanega slovenskega oblikovalca Nika Kralja.

Za razstavo Piranesi 2018 je bilo nominiranih 41 projektov, ki so jih izbrali nacionalni selektorji devetih evropskih držav, ter 23 študentskih projektov, ki so jih izbrali selektorji z 12 evropskih arhitekturnih fakultet.