Preskoči na vsebino

Koncept prenove stanovanjske gradnje – RenovActive

Glavni kriteriji projekta RenovActive so bili cenovna dostopnost, enostavna reprodukcija in prilagodljivost. Namen projekta je testiranje principov Aktivne hiše na tipologiji enodružinskih socialnih stanovanj, kar pomeni najti pravo razmerje med stroški na eni strani ter bivalnim udobjem in  energijsko učinkovitostjo na drugi.

Koncept prenove RenovActive obsega polovico stanovanjskega dvojčka, površine 80 m2 razporejene v pritličju in nadstropju. Podstrešje je bilo neizkoriščeno. Hiša je v lasti stanovanjskega sklada Foyer Anderlechtois in je del naselja Bon Air, zgrajenega v letu 1920. Stanovanjski sklad ima v lasti, poleg polovice hiš v soseski, še 3.740 stanovanj.

Hiša vključuje sedem elementov prenove koncepta RenovActive, katere je možno poljubno izbirati in aplicirati tako na prenovo kot novogradnjo. Izbira tehnologije in materialov je tista, ki koncept prilagaja na raven cenovne dostopnosti ali glede na finančne sposobnosti investitorja. Bistvo koncepta pa je združljivost cene, bivalnega ugodja in energijske učinkovitosti, saj bo le s cenovno dostopnostjo prenova približana ljudem, s tem pa tudi možnost za kakovostnejše in bolj zdravo bivanje.

Unikaten koncept prenove stanovanjske gradnje RenovActive

združuje elemente zdravja in dobrega počutja ter energijske učinkovitosti.