Preskoči na vsebino

Fabianijeva Ljubljana – brezplačna knjiga

Mestna občina Ljubljana je izdala tretjo brošuro iz zbirke Portret mesta, posvečeno Maksu Fabianiju in Fabianijevi Ljubljani.

Knjiga je objavljena v elektronski obliki in je dostopna na povezavi >>.

Brošura je razdeljena na naslednje tematske sklope: Ljubljana – provincialno mesto avstro-ogrske monarhije, Maks Fabiani in rojstvo moderne narodne prestolnice, Fabianijeva dediščina – stanje in pogled naprej ter Sprehod po Fabianijevi Ljubljani.

Leta 2015 smo obeležili 150. obletnico rojstva Maksa Fabianija, arhitekta, ki je zaznamoval razvoj Ljubljane po velikem potresu, ki je naše mesto prizadel leta 1895. Med drugim je na lastno pobudo izdelal urbanistični načrt za Ljubljano, v katerem je načrtoval tudi obvozno krožno cesto po Masarykovi, Njegoševi, Roški, Karlovški, Zoisovi, Aškerčevi in ob parku Tivoli. Njegov načrt – notranji cestni obroč – smo zaključili leta 2012 s postavitvijo Fabianijevega mostu, ki je povezal Roško in Njegoševo cesto.

Publikacija Portret mesta – Fabianijeva Ljubljana je izjemna priložnost, da pobliže spoznamo arhitekta in njegove sodobnike, ki so pomembno soustvarili naše mesto in katerih delo lahko spremljamo na vsakem koraku.

Vabljeni k branju!