Preskoči na vsebino

Eden najbolj posebnih sončnih zahodov na svetu – Morske orgle v Zadru

Sedite na velikih, od poletnega sonca pregretih, marmornih stopnicah. Pogled usmerjen na zahod, kjer sonce počasi izginja v morju in rdeči nebo. Buhteč val drvi proti stopnicam, nakar se razprši v slani megli. Skoraj hkrati, z majhnim zamikom, mogočno zadoni iz globin in vas kot val v hipu odnese na neznan kraj.

Tako bi lahko opisali občutke na zadarski obali, kjer vsak dan prepevajo morske orgle. Zvočna inštalacija hrvaškega arhitekta Nikole Bašića je postala prava senzacija. Nekoč degradirana obala v starem centru mesta Zadar je sedaj najbolj zaželjena destinacija, tako turistov kot lokalcev.

Še posebej v poletnih mesecih je gneča ogromna. Sončni zahodi že sami po sebi izjemno privlačijo ljudi, na morski obali pa še toliko bolj. Unikatna je zvočna simfonija šumenja valov in glasu morskih orgel, ki je sicer nenavadna, a hkrati izjemno pomirjajoča. Kljub gneči vlada tišina. Lahko bi rekli, da te kraj hipoma ponese v stanje čuječnosti.

Seveda je to tudi idelno mesto za selfije-je. Tako se na veliko snema, fotografira ter tekmuje v najbolj kreativnih pozah, ki vključujejo kompozicijo s soncem. A to prav nič ne moti. Prav nasprotno. Zelo je zanimivo opazovati, kako se Azijci brez zadržkov zabavajo ob poziranju.

Doživetje morskih orgel je zelo spokojno. Človek na tem mestu izgubi predsodke, začuti soljudi ter se odpre presežnemu. Zanimivo, kako lahko tako enostavna arhitektura v sodelovanju z naravnimi elementi sonca in morja ustvari tako močno harmonijo.