Preskoči na vsebino

Demonstracijski projekt Living Places

Projekt: VELUX Living Places, Fotografija: Adam Mørk

Living Places Copenhagen je ponosen partnerski projekt, ustvarjen v sodelovanju s podjetji VELUX, EFFEKT, MOE in Enemærke & Petersen. Po otvoritvi spomladi 2023 bo doživel tudi vrhunec arhitekturnega dogajanja kot partnerski projekt svetovnega arhitekturnega kongresa UIA, ki bo potekal od 2. do 6. julija v Kopenhagnu. Kopenhagen, svetovna prestolnica arhitekture 2023 s krovno pripovedjo »Copenhagen in Common« obravnava skupna urbana vprašanja, kot so zgodovina, narava, vsakdanje življenje  in kako lahko arhitektura podpira gradnjo bolj trajnostne prihodnosti v naših mestih.

Projekt: VELUX Living Places, Fotografija: Adam Mørk

Projekt Living Places je bil razvit kot koncept za gradnjo domov s 3 x nižjim ogljičnim odtisom in 3 x boljšo notranjo klimo v primerjavi s standardno dansko referenčno hišo.
Demonstracijski projekt obsega razstavo sedmih prototipov, pet odprtih paviljonov in dva dokončana doma, ki prikazujejo predlog skupine VELUX, kako graditi zdrave ter nizkoogljične domove in skupnosti.

Vsak od prototipov obeh domov je zgrajen v skladu s petimi načeli Living Places in služi kot navdih za arhitekte in razvijalce pri iskanju bolj trajnostnega načina gradnje.

Ker 90 % časa preživimo v zaprtih prostorih, način gradnje in življenja neposredno vpliva na naše telesno in duševno zdravje. Medtem ko se Living Places osredotoča na ustvarjanje boljšega življenjskega okolja za naš planet, si prizadeva tudi zgraditi pot k družbi, usmerjeni v prihodnost, ki izboljšuje življenjske pogoje za ljudi.

Projekt: VELUX Living Places, Fotografija: Adam Mørk

Naši domovi so pomemben del naše splošne zdravstvene slike. Hkrati smo z generacijami postali bolj nepovezani z naravo, kar vpliva na naše zdravje.

S tem v mislih so VELUX, EFFEKT Architects in MOE Engineers zasnovali eksperiment z močnim poudarkom na notranji klimi z načeli zdrave gradnje: dnevna svetloba, toplotno ugodje, kakovost zraka v zaprtih prostorih, akustika in povezava z okolico. Rezultat je najvišja dosegljiva raven notranje klime, razred 1. Skrbno so preučili tudi vsak material, obliko in gradbeno tehniko za optimizacijo emisij CO2 v primerjavi s tipično dansko hišo s pomočjo analize življenjskega cikla (LCA). Optimizirana je bila vsaka komponenta stavbe za doseganje najboljšega razmerja med ceno, notranjo klimo in ogljičnim odtisom s posebnim poudarkom na ovoju stavbe, kjer je mogoče doseči znatne prihranke CO2.


Članek je nastal v sodelovanju s podjetjem VELUX Slovenija.