Preskoči na vsebino

Dan odprtih vrat ateljejev – 8. marec

Ob mednarodnem dnevu žena, 8. marca 2023, center arhitekture Slovenije organizira osmi Dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, krajinskih arhitektk, oblikovalk in gradbenic. Dan odprtih vrat ponuja ustvarjalkam možnost, da širši javnosti, študentom, obrtnikom in gradbenim podjetjem predstavijo svoje delo. Na dogodku sodelujemo tudi v OHS. Če bi nas radi spoznali, vas zanimajo naši projekti, ali bi nas radi kaj povprašali, vas vabimo na klepet! Obiščete nas lahko od 15. do 18. ure.


Leta 2016 je bil v okviru projekta MoMoWo – Women’s Creativity Since the Modern Movement v partnerskih državah projekta, na Portugalskem, v Španiji, franciji, Italiji in Sloveniji organiziran prvi dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk in oblikovalk. Sledila sta dva pod okriljem projekta MoMoWo, ki ga je v Sloveniji vodil ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski Institut Franceta Steleta (UIFS). Po zaključku omenjenega projekta organizacijo Dneva odprtih vrat nadaljuje Center arhitekture Slovenije.

MoMoWo je prvi izbrani in financirani projekt Evropske unije, ki je bil posvečen arhitektkam, gradbenicam in oblikovalkam. primarni cilj projekta MoMoWo je bil prepoznavanje in razumevanje vzrokov, ki so (in v določeni meri še) ovirali afirmacijo žensk, aktivnih v svetu projektiranja in gradnje. MoMoWo ni bil le raziskovalni projekt, saj se je s posebno pozornostjo osredotočal na razširjanje znanja o tako pomembni tematiki, mdr. tudi skozi organizacijo Dnevov odprtih vrat ateljejev arhitektk, krajinskih arhitektk, oblikovalk in gradbenic. Projekt je k sodelovanju vabil širše skupine ustvarjalk in prispeval k njihovi boljši družbeni razpoznavnosti v globalno spreminjajočem se svetu.


Več informacij o dogodku na povezavi.