Preskoči na vsebino

Brezplačno energetsko svetovanje za občane ENSVET

Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, občanom, ki razmišljajo o naložbi v učinkovitejšo rabo in obnovljive vire energije, nudi brezplačno individualno svetovanje v okviru državnega programa ENSVET. Usposobljeni energetski svetovalci vam lahko poleg svetovanja o primernih ukrepih na vašem objektu pomagajo tudi pri izpolnjevanju vloge za Eko sklad.

Kaj je program ENSVET?

Mreža ENSVET občanom nudi brezplačno, neodvisno in individualno energetsko svetovanje ter izvaja različne izobraževalne in ozaveščevalne aktivnosti v lokalnem okolju. V 50 občinskih pisarnah mreže ENSVET, razpršenih po vsej Sloveniji, deluje okrog 70 usposobljenih energetskih svetovalcev. Z brezplačnimi nasveti in razgovori pomagajo pri izboru, načrtovanju in uresničevanju naložb v ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije v stanovanjskih stavbah.

Za svetovanje se morate prehodno naročiti po telefonu

Pot do energetskega svetovalca je zelo preprosta. Ko se odločite za obisk v energetsko svetovalni pisarni, pokličite po telefonu in se prijavite za razgovor. Kontaktni podatki pisarn so dosegljivi na spletni strani www.ensvet.si (povezava pisarne mreže ENSVET), pokličete pa lahko tudi na brezplačno telefonsko številko 080 1669.

Kako poteka svetovanje?

Priporočamo vam, da se za obisk v ENSVET pisarni ustrezno pripravite. S seboj prinesite potrebne podatke o zgradbi, ogrevalnih napravah, porabi goriva, projekte, skice, ponudbe za izvajanje del in predračune. Skupaj s svetovalcem boste vaše težave osvetlili tako s teoretične kot tudi s praktične plati. Po opravljenem razgovoru vam bo svetovalec na dom poslal povzetek razgovora s ključnimi informacijami. V ENSVET pisarnah so vam na voljo tudi različni informacijski listi in druga strokovna literatura, ki si jo lahko ogledate.

Svetovanje socialno ogroženim občanom z namenom zmanjševanja energetske revščine

Energetski svetovalci v sodelovanju s Centri za socialno delo (CSD) izvajajo tudi projekt Asistenca energetsko revnim občanom (AERO), v okviru katerega se lahko prejemniki redne denarne socialne pomoči preko CSD prijavijo na obisk energetskega svetovalca na domu. Svetovalec ob obisku naredi ustrezne meritve in izračune, na podlagi katerih občanom svetuje, kako zmanjšati porabo energije in vode in s tem stroške zanje, gospodinjstvo pa prejme tudi brezplačen paket enostavnih naprav za zmanjšanje porabe energije in vode.