Preskoči na vsebino

Brezplačni filmi ob 100. obletnici Bauhaus šole

Na Goethe-Institutu Ljubljana bodo okroglo obletnico Bauhausa počastili s serijo filmov, ki bo prikazala raznovrstne dosežke te slovite šole.

Prvi film “Bauhaus – vzor in mit” bo na sporedu 16. januar 2019 ob 19:00.

Bauhaus vse do danes velja za pracelico moderne arhitekture in oblikovanja. Toda »Bauhaus« ne stoji zgolj za kubično belo hišo z vodoravno streho, stol iz jeklenih cevi ali za svetilko Bauhaus. Bauhaus je bil tudi izobraževalna ustanova, ki še zmeraj velja za vzor. Na ustanovi so učili svetovno znani umetniki, kot so Johannes Itten, Vasilij Kandinski, Lyonel Feininger, Paul Klee, Oskar Schlemmer, Walter Gropius in Mies van der Rohe.

Film izrisuje pisano sliko nekdanje institucije umetniške moderne – od revolucionarnega izbruha po koncu prve svetovne vojne pa vse tja do razpustitve ustanove in emigracije ter nadaljnje poklicne poti nekaterih bauhausovcev, vključno s prepleti z nacionalsocialistično Nemčijo. Postaje Bauhausa podoživljamo skozi spomine nekdanjih študentov obeh spolov, mojstri šole pa pridejo do besede predvsem s pomočjo arhivskega gradiva.

Ta morda najobsežnejši kritični prikaz umetniških in političnih ciljev Bauhausa v filmskem mediju prinaša vpogled v srž bauhausovskih principov in spore, ki so privedli do selitve Bauhausa iz Weimarja v Dessau ter razpustitve šole v času nacizma; prav tako se film posveča vplivu Bauhausa na stanovanjsko gradnjo v začetnih letih Izraela in nastanku mita o Bauhausu v ZDA.

https://www.youtube.com/watch?v=FKF4TvQljDI


Režija: Kerstin Stutterheim, Niels Bolbrinker (1998/2009)
Trajanje: 104 minute
Jezik: angleščina, nemščina (z angleškimi podnapisi)
Cena: brezplačno