Preskoči na vsebino

Arhitekturno obarvan kulturni praznik

Letošnji Prešernov dan bodo obogatili zanimivi in brezplačni arhitekturni dogodki.

 

Spoznajte skrivnosti dvoran Cankarjevega doma

Cankarjev dom vas vabi na brezplačnem voden ogled Cankarjevega doma. Ogled se začne ob 16. uri, prijave pa sprejemajo na: Ivana.vulanovic@cd-cc.si.

 

V MAO na brezplačen obisk 3 razstav in vodstvo po gradu Fužine


Grad Fužine je bil leta 1984 razglašen za kulturni spomenik in je od leta 1990 namenjen muzejski dejavnosti, v upravljanju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (Foto: arhiv MAO).

Muzej za arhitekturo in oblikovanje pripravlja vodstvo po razstavti Živeti z vodo – južni rob Ljubljane s kustosom Milanom Dinevskim, vodstvo po razstavi Pečeno pohištvo z avtoricama razstave ter vodstvo po gradu Fužine. Najmlajši pa se bodo dopoldan družili s Povodnim možem, zmajem, Briarejem in drugimi bitji!

Urnik vodenih ogledov:
10.00 Živa Zupin in Tjaša Rozman: Gondola Oskarja Kogoja
11.00 Milan Dinevski: Živeti z vodo, Južni rob Ljubljane
16.00 Katarina Metelko: Kaj imata skupnega Prešernova Glosa in grad Fužine, voden ogled po gradu Fužine
17.00 Nuša Jelenec, Nina Mršnik: Pečeno pohištvo

Za najmlajše:
10. 45 Predstavitev modela vodonosnika – v sodelovanju s FGG, oddelek za vodarstvo. (Ogled priporočamo družinam, pa tudi drugim zainteresiranim.)
11.00 Otroška ustvarjalnica z naslovom: Povodni mož, zmaj, Briarej in druga bitja ter reka Ljubljanica.

 

Pokukajte v domovanje velikega arhitekta

Plečnikova hiša je sama po sebi izjemna kulturna vrednota, saj je ena redkih tako dobro ohranjenih in izvirno zasnovanih ter opremljenih hiš umetnikov na svetu, obisk pa dopolni ogled stalne razstave o življenju in delu Jožeta Plečnika z izjemnimi originalnimi maketami in številnimi načrti arhitekta, maketo Plečnikove Ljubljane ter arhitektovimi osebnimi predmeti.
(Foto: Tadej Bolta)

Na slovenski kulturni praznik si lahko v Plečnikovi hiši brezplačno ogledate stalno razstavo Plečnik, občasno razstavo Plečnikov NUK in originalno ohranjeno Plečnikovo domovanje.

10.00–21.00 Plečnikov NUK29. januarja 1944 je na Narodno in univerzitetno knjižnico strmoglavilo letalo ter močno poškodovalo komaj zgrajeni Plečnikov ‘ponos Ljubljane’. 75. obletnico nesrečnega dogodka v Plečnikovi hiši obeležujemo z razstavo, ki smo jo pripravili v sodelovanju z NUK.

11.00 in 12.00 Plečnikov NUK, vodstvo po razstavi z avtorjem Žigo Cerkvenikom*

10.00–21.00 Plečnik.
Stalna razstava osvetljuje arhitektove velike in manjše, realizirane in nerealizirane arhitekturne projekte, predstavlja originalne predmete, makete, skice in načrte ter odpira vpogled v Plečnikovo zasebno življenje.

Tekom celega dne so organizirani tudi vodeni ogledi originalnega Plečnikovega domovanja*

* Obvezne so prijave, ki pa jih sprejemajo izključno 6. in 7. 2. 2019 na prijava@mgml.si