Preskoči na vsebino

Arhitekturna ekskurzija ekipe OHS v Gradec

V soboto, 9. marca 2024, smo se ekipa Odprte hiše Slovenija skupaj s prostovoljci odpravili na arhitekturno ekskurzijo v mesto Gradec, v Avstriji.

Fotografija: Megi Pilko

Ekskurzija je bila za udeležence brezplačna, pripravili pa smo tudi brošuro z informacijami o projektih, predstavljenih na strokovnem vodenju in predloge za samostojne oglede.
Dnevni red ekskurzije je bil skrbno načrtovan, da bi udeležencem omogočil celovit vpogled v arhitekturno in kulturno raznoliko mesto.

Po zboru v Ljubljani, na parkirišču Tivolija, smo se odpravili proti prvi postaji – Mariboru, kjer se nam je pridružil še z vsakim letom številčnejši Štajerski del prostovoljcev. V Gradcu smo si najprej ogledali Univerzitetno knjižnico Gradec, srce univerzitetnega kampusa, ki je s prenovo dobila povsem novo podobo. Zaznamuje jo dvonadstropna steklena konzolna ploščad, ki sega preko vrha zgodovinske čitalnice, prvotno zgrajene leta 1895.

Fotografija: Megi Pilko

Sledil je ogled muzeja sodobne umetnosti, znanega tudi kot Kunsthaus Graz. Ta je s svojo nenavadno obliko takoj po izgradnji v okviru obeležitve Evropske prestolnice kulture leta 2003 postal prepoznavna arhitekturna znamenitost mesta. Tu smo imeli čas za raziskovanje sodobnih umetniških zbirk zadnjih štirih desetletij, sprostitev ob kosilu in druženju.

Fotografija: Megi Pilko
Fotografija: Megi Pilko
Fotografija: Megi Pilko

Popoldne je bilo rezervirano za arhitekturni sprehod po mestu. Obiskali smo nekaj najznačilnejših arhitekturnih znamenitosti, med drugim Silver Elephant residence, projekt, ki je oživil nekdanji sedež ÖGB na trgu Südtirolerplatz (preureditev nekdanjega hotela “Der Elefant”, od koder izvira novo ime) ter mu dodal dvonadstropno strešno nadzidavo in podzemno parkirišče. Sledil je ogled Hauptplatza (osrednjega in z zgodovinskega in urbanističnega vidika najpomembnejšega trga mesta) in Landhaus-a, deželnega doma ter najpomembnejše zgornjerenesančne stavbe na avstrijskem Štajerskem. Sprehod se je nadaljeval proti Argos-u svetovno znane arhitektke Zahe Hadid, objektu poimenovanem po mitološkem velikookem velikanu, na katerega spominja sodobno perforirana fasada objekta s številnimi okenskimi odprtinami in balkoni. Slednjemu sta sledila ogleda Joanneumsviertel-a, kjer so se lahko udeleženci spustili v klet v avlo in na koncu še Nikolaiplatz Office Building-a, po katerem je ekipa zaključila z ekskurzijo in se odpravila proti Ljubljani.

Fotografija: Megi Pilko

Ekskurzija celotne ekipe nam je omogočila, da se člani bolje spoznamo in povežemo na podlagi vsem skupnih vrednot o kakovostno oblikovanem prostoru.

Fotografija: Megi Pilko

Če se nam želite pridružiti v ekipi OHS 2025, se lahko prijavite preko prijavnice. Vabljeni!