Preskoči na vsebino

11 slovenskih projektov v igri za prestižno arhitekturno nagrado Miesa van der Roheja

Med 383 projekti, ki se potegujejo za evropsko nagrado za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe 2019, je tudi enajst slovenskih. Z največ projekti, kar 27, je tokrat zastopana Španija. Žirija bo v ožji izbor uvrstila 40 projektov, izmed katerih bo aprila izbrala pet finalistov. Nagrado bodo podelili 7. maja v Barceloni.

Iz Slovenije se za ugledno stanovsko priznanje Evropske unije za sodobno arhitekturo, ki znaša 60.000 evrov in jo podeljujejo bienalno od leta 1987 potegujejo tudi vstopni objekt v Arboretum Volčji potok (ARREA arhitektura), prenova domačije Vrlovčnik v Logarski dolini (Medprostor), Family Wellness Termalija v Podčetrtku (Enota), prenova hotela Švicarija v ljubljanskem parku Tivoli (ARREA arhitektura in studio AKKA) in hiša 3škatle v Ljubljani (OFIS arhitekti).  Za nagrado se potegujejo še stanovanjska soseska Brdo F6 v Ljubljani (Bevk Perović arhitekti), objekt Zimska soba na Kaninu (OFIS arhitekti), Regijski center za ravnanje z odpadki Ljubljana – RCERO Ljubljana (Plan B, BRUTO, studiobotas, ProstoRož in Trash design).

Hotela Švicarija (ARREA arhitektura in studio AKKA, foto: Matej Pušnik)
Stanovanjska soseska Brdo F6 v Ljubljani (Bevk Perović arhitekti, foto: Miran Kambič)
Vstopni objekt v Arboretum Volčji potok (ARREA arhitektura, foto: Tadej Bolta)
Vstopni objekt v Arboretum Volčji potok (ARREA arhitektura, foto: Tadej Bolta)
Family Wellness Termalija v Podčetrtku (Enota, foto: Miran Kambič)
Family Wellness Termalija v Podčetrtku (Enota, foto: Miran Kambič)
Regijski center za ravnanje z odpadki Ljubljana – RCERO Ljubljana (Plan B, BRUTO, studiobotas, ProstoRož in Trash design, photo: Miran Kambič)

Med nominiranci so tudi dobitniki zlatih svinčnikov leta 2018 – hiša Celovška 01 v Ljubljani (Vanja Gregorc Vrhovec in Aleš Vrhovec) ter projekt širitve tovarne TEM Čatež v Veliki Loki (Jereb in Budja arhitekti),  ter Vrtec Pedenjped, enota Pedenjcarstvo, Ljubljana Kašelj (Oaza), ki ju bomo predstavili tudi na 10. festivalu Odprte hiše Slovenije, ki se bo odvil od 5. do 7. aprila 2019.

Projekt širitve tovarne TEM Čatež v Veliki Loki (Jereb in Budja arhitekti, foto: Blaž Budja)
Hiša Celovška 01 v Ljubljani (Vanja Gregorc Vrhovec in Aleš Vrhovec, foto: Damjan Švarc)
Vrtec Pedenjped Kaselj arhitekti Maja Ivanic, Anja Planiscek, Andraz Intihar, foto: Miran Kambič)

Pri izboru za omenjeno nagrado sodelujejo arhitekturne zbornice oziroma strokovne organizacije po Evropi, prav tako pa izvršni odbor fundacije Miesa van der der Roheja ter neodvisni strokovnjaki. Poleg glavne nagrade, žirija podeljujejo tudi posebno omembo za obetavnega arhitekta, ki znaša 20.000 evrov.