Preskoči na vsebino

Ravnikarjevo leto: o razstavi KONS TR³, Konstrukcija nove ere s Tino Potočnik – Podkast Odprto #31

V letu 2023 obeležujemo 30 let od smrti arhitekta Edvarda Ravnikarja, zato je Vlada Republike Slovenije na pobudo Ministrstva za kulturo letošnje leto razglasila za Ravnikarjevo leto. Ob tej priložnosti so se zvrstili različni dogodki, razstave in okrogle mize. Tudi mi smo želeli približati javnosti del širokega ustvarjalnega opusa tega pomembnega arhitekta, zato smo na pogovor povabili zanimive goste, ki so se na različne načine srečali z njegovim delom.

Cikel pogovorov v Ravnikarjevem letu nadaljujemo s Tino Potočnik. Je umetnostna zgodovinarka, magistrica znanosti s področja muzeologije in konservatorstva in doktorica arhitekturnih znanosti. Kot raziskovalka deluje na področju arhitekturne zgodovine ter nepremične kulturne dediščine, v preteklosti med drugim pod okriljem Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU. Je konservatorka Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, v okviru katerega vodi Delovno skupino za varstvo dediščine arhitekta Jožeta Plečnika. V letošnjem letu je s sodelavci v Galeriji TR3 zasnovala in kurirala razstavo KONS-TR3 Konstrukcija nove ere, ki je podrobno osvetlila razvoj projekta izgradnje kompleksa Trga Republike in se osredotočila predvsem na stolpnico TR3, v kateri je razstava tudi stala.

Razstava KONS TR³, foto: OHS

Razstava je predstavila izbor zgodnjih zasnov, ki so iliustrirali izzive in premisleke do končne zasnove ključne arhitekturne stvaritve slovenskega modernizma in izpostavila dosežke interdisciplinarne projektantske ekipe.

Razstava KONS TR³, foto: arhiv Tine Potočnik
Stolpnica TR3, foto: Špela Koščak

 

S Tino Potočnik sta se pogovarjali Metka Dolenec Šoba in Eva Eržen.


Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu Odprto!

Vse oddaje podkasta Odprto.


Podkast Odprto v letu 2023 sofinancira Ministrstvo za kulturo.