Preskoči na vsebino

Vurnikovo kopališče in bazen Radovljica

Kako imenujete plavalni kompleks, kopališče ali bazen v Radovljici? Kateri arhitekt je narisal načrt za prvo kopališče v Radovljici? Kaj je funkcionalizem? Zakaj ni več prvega bazena? Zakaj je pri postavitvi objektov pomembna mikrolokacija? Na ta in podobna vprašanja bomo skupaj poiskali odgovore ob sprehodu po kompleksu. Novi objekt od izhodišč do izvedbe bo predstavil projektant, zgodovinske plasti pa bomo spoznali preko fotografij in načrtov.

Kopališče je bilo po načrtih arhitekta Vurnika zgrajeno leta 1933 kot odličen primer funkcionalizma, vendar so se že po dobrih tridesetih letih od začetka uporabe začele bistvene predelave, s katerimi so bili izgubljeni vsi ključni elementi prvotne zasnove z izjemo lokacijske umestitve. V letu 2011 se je pričelo načrtovanje rekonstrukcije kompleksa za celoletno uporabo, dodatnega notranjega učnega bazena in možnosti gradnje v ločenih fazah. Arhitekturna zasnova temelji na ohranitvi prvotnega koncepta enovitega podolžnega kompleksa ob vznožju Oble Gorice z vertikalnim poudarkom stolpa, ki v novi funkciji služi razgledišču in zaletnim ploščadim vodnih toboganov. Prva faza gradnje obravnava del kompleksa južno od olimpijskega bazena.

Ogled kompleksa bosta vodila arhitekt Marko Smrekar (arhitekturni biro STVAR) in arhitektka Barbara Viki Šubic (Center arhitekture Slovenije, program Igriva arhitektura).

Ogleda se bosta udeležili skupini učencev likovnega snovanja iz OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica in OŠ Frana Saleškega Finžgarja iz Lesc.

Tematski projekt festivala: tema festivala

Podatki o projektu

Lokacija projekta:
Kopališka 9, Radovljica
Leto izgradnje:
1933, prenova 2023

Ekipa

Glavni avtor / biro:
STVAR d.o.o., Igriva arhitektura
Fotografija:
Miran Kambič, Kamra

STVAR d.o.o. – reference

Igriva arhitektura – reference